Moćni Šveđanin

Imamo novoga kralja na tronu: U Ageri RS jurio je 457 km/h, pogledajte kako izgleda letjeti cestom tom brzinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moćno švedsko supervozilo čak je dvaput u mjesec dana potuklo konkurenciju iz Bugattija.

Švedski proizvođač automobila Koenigsegg može se pohvaliti da od subote ima najbrže cestovno vozilo na svijetu. Naime, vozač Niklas Lilja postigao je na zatvorenoj dionici u Nevadi brzinu od 457 kilometara na sat u modelu Agera RS, što je rekord kojem u ovom trenutku jedino prijeti Venom F5 tvrtke Hennessey.

Navodno je to vozilo u stanju dosegnuti brzinu od 482 kilometra na sat, no o tome ćemo razgovarati tek kada to Venom F5 i dokaže u kontroliranim, odnosno zadanim uvjetima.

Lilja je u dvije vožnje na stazi dugačkoj 17 kilometara razvio prosječnu maksimalnu brzinu od 447 km/h, te je tako potukao dosadašnje najbrže vrijeme Bugattijeva Veyron Super Sporta iz 2010. godine (431 km/h).

Usput budi rečeno, u Ageri RS početkom listopada oboren je i rekord koji je dotad držao Bugattijev Chiron, jer je automobil pokazao da od nule do 400 kilomatara na sat i ponovnog mirovanja (0-400-0) može doći za samo 36,44 sekunde.

Ageru Rs pogoni petolitarski V8 motor s dvostrukim turboubrizgavačem, što u prijevodu znači da izbacuje čak 1360 konjskih snaga.