Mjesto gdje je došlo do nastanka rupice (FOTO: casereports.bmj.com)
Mjesto gdje je došlo do nastanka rupice (FOTO: casereports.bmj.com)

Liječnici su upozorili da takva navika u ekstremnim slučajevima može dovesti i do cerebralne aneurizme.


Ako morate kihnuti, kihnite kako treba! Nemate li uz sebe maramicu, kihnite u lakat ukoliko vam je neugodno ili vas je strah da nekog ne zarazite. U svakom slučaju, ne pokušavajte začepiti nos i usta jer bi vas pritisak stvoren u plućima mogao ozlijediti baš poput 34-godišnjeg Britanca kojem se stvorila rupica na vratu.

Vezani članci Prepolovili su se Prepolovili su se! Uzeli zdravlje u svoje ruke i postigli nevjerojatne rezultate Psi usred kihanja (Foto: sadanduseless.com) Uhvatili pse usred kihanja, odmah su poželjeli podijeliti urnebesne prizore sa svima

Naime, taj je muškarac napravio upravo ono što se ne smije, pa proveo četrneast dana na liječenju dok mu oteklina nije splasnula, a bol popustila.

Hranili su ga kroz cijevčicu te su mu introvenozno ubrizgavali antibiotike, a sve stoga što je kihanje smatrao nehigijenskim unatoč tome što je riječ o prirodnom refleksu pomoću kojeg naše tijelo pokušava odstraniti ono što ga iritira.

"Tek što je kihnuo, gospodin je osjetio pucketanje u vratu. Nekoliko sati kasnije pojavila se bol u grlu i izmijeno mu se glas, pa je dojurio u bolnicu. Budući da smo uočili mjehuriće zrala u mekom tkivu, pretragama je utvrđeno da je nastala rupica u vratu, sitna perforacija koja nije zahtjevala kirurški zahvat", napisala je u svojoj studiji liječnica Wanding Yang, stručnjakinja za otorinolaringologiju na sveučilišnoj bolnici u Leicesteru.

Wang je u zaključku upozorila da su posljedice mogle biti i mnogo gore, pa navela i neke druge komplikacije kao što su zarobljen zrak u prsima između pluća, pucanje bubnjića, ali i cerebralna aneurizma!

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju