uoči objave tajnih dosjea

Kletva Kennedyja: Slavna obitelj čiji je put do uspjeha bio popločen nizom tragedija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su jedna od najpoznatijih obitelji na svijetu, već se desetljećima spekulira da Kennedyjeve prati obiteljska kletva. Put od siromaštva, u kojemu su ti potomci irskih imigranata odrasli, do Bijele kuće bio je popločen mnogim osobnim tragedijama.

Međutim, postavlja se pitanje: je li sve što se dogodilo bio tek niz nesretnih slučajnosti koje su se mogle dogoditi svakoj velikoj obitelji?

Najava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će objaviti tajne dosjee o ubostvu JFK-a ponovno je skrenula pozornost na ideju o kletvi Kennedyevih, nastalu zbog velikog broja tragedija koje su pogodile uspješnu irsku obitelj, uključujući i smrti njezinih mladih članova.

Na svom su putu prema moći Kennedyjevi stekli mnogo neprijatelja, a neki misle da je za sve kriv Joe Kennedy, glava obitelji, koji je ostale članove agresivno poticao na uspjeh, piše Irish Central.

Od devetero djece Joea Kennedyja, jedna je kći zatvorena u bolnicu za mentalne bolesti, dvoje ih je poginulo u avionskim nesrećama, dvoje ih je ubijeno, a karijera jednog sina uništena je nakon nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka. Sve te tragedije ne uključuju one koje će proživjeti njegovi unuci i praunuci.

Za sve je kriva glava obitelji?

U knjizi koju je ove godine predstavio Les Williams, "Kletva Kennedyja: Razbijena" (The Kennedy Curse: Shattered), autor tvrdi da ne postoji "kletva" nego da je za sve kriv otac obitelji koji je svoju djecu tjerao do ekstrema.

"Joe Kennedy učio je svoju djecu da vjeruju da su bolji od svih i da moraju pobijediti, svaki put, neovisno o cijeni. Njegove ambicije utjecat će na odluke koje će njegova djeca donositi tijekom cijeloga života... i njegov će pristup imati katastrofalne posljedice", napisao je Williams.

Kennedyjevi nikad nisu govorili o ideji obiteljske kletve. Međutim, ta je obitelj poznata po čuvanju tajni, zbog čega su vijesti o kroničnim bolovima u leđima i konstantnoj boli od koje je patio JFK dok je bio predsjednik izašle tek u proteklih nekoliko mjeseci.

Je li zanemarivanje mentalnog zdravlja pravi razlog tragedija?

Senator Ted Kennedy jednom se zapitao postoji li "stvarno kletva koja prati sve Kennedyjeve". To se dogodilo tijekom svjedočenja u slučaju Chappaquiddick. Naime, Ted Kennedy autom je sletio s mosta, nakon čega je njegova 28 godina stara suputnica, Mary Jo Kopechne, ostala zatočena u aute te se utopila. Priznao je da je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegov sin Patrick J. Kennedy godine 2015. objavio je knjigu u kojoj je za mnoštvo obiteljskih tragedija okrivio mentalne bolesti unutar obitelji. Patrick je istaknuo dva događaja za koja vjeruje da su mogla biti spriječena da je obitelj bila otvorenija kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Prvi je događaj prisilna lobotomija koja je obavljena na njegovoj teti Rosemary Kennedy jer je njezin otac Joseph P. Kennedy htio zaustaviti njezine emocionalne ispade.

Drugi je incident smrt četvrtog sina Roberta F. Kennedyja, Davida, koji se u dobi od 28 godina predozirao. Patrick smatra da je ta smrt uzrokovana PTSP-om do kojeg je došlo nakon što je Robert ubijen.

"David je oca izgubio na jako nasilan način, a zatim je sve to morao gledati na televiziji", rekao je Patrick. "Mislim da nitko nije razumio da je PTSP stvarna bolest koja će ga, ako se na nju ne obrati pozornost, ubiti."

Tragedije koje su zadesile Kennedyjeve

Rosemary Kennedy 1941. poslana je u bolnicu za mentalne bolesti.

Zabrinut da će promjene raspoloženja njegove kćeri oštetiti reputaciju obitelji, glava obitelji Joe Kennedy prisilio je Rosemary na lobotomiju. Ona nakon lobotomije nije mogla dobro hodati ni govoriti. Cijeli je život, do svoje smrti 2005., provela u bolnici za mentalne bolesti.

Smrt Josepha Kennedyja Jr., 1944.

Stari brat JFK-a i RFK-a i sin Joea Kennedyja, poginuo je kada je njegov borbeni avion eksplodirao iznad East Suffolka tijekom Drugog svjetskog rata u sklopu projekta Anvil.

Kathleen Cavendish, 1948.

JFK-ova sestra poginula je u avionskoj nesreći u Francuskoj.

JFK i Jackie Kennedy ostaju bez djeteta, 1963.

Dva dana nakon rođenja Patrick Bouvier Kennedy umro je od posljedica zatajenja dišnih organa. Jackie Kennedy nije mogla nazočiti sprovodu jer se još uvijek oporavljala od carskog reza.

Ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja, 1963.

JFK je ubijen tijekom vožnje kabrioletom u Dallasu u saveznoj državi Texas. Iako postoji mnogo teorija zavjere koje se tiču ovog slučaja, smatra se da je Lee Harvey Oswald ubio JFK-a. Oswalda je dva dana kasnije ubio Jack Ruby.

Ubojstvo RFK-a, mlađeg brata JFK-a, 1968.

Mlađi brat JFK-a i njegov državni odvjetnik ubijeni su nakon što je RFK pobijedio na izborima za kandidata Demokrata. Ubojica Sirhan Sirhan još je uvijek u zatvoru.

David Kennedy, sin RFK-a, 1984.

David Kennedy, četvrti sin od 11 djece RFK-a, umro je od nakon što se u svojoj hotelskoj sobi predozirao kokainom i lijekovima.

Smrt JFK-ova sina, 1999.

John F. Kennedy Jr. poginuo je u avionskoj nesreći. Navodno je tijekom noćnog leta postao dezorijentiran, zbog čega je sletio u ocean. Vlasti su nesreću pripisale "pogrešci pilota". Samo je jedno dijete Johna i Jackie Kennedy još uvijek živo. Riječ je o Caroline Kennedy, bivšoj SAD-ovoj ambasadorici za Japan.