Jakutija
Jakutija Foto: YouTube/Screenshot

U najhladnijoj regiji na svijetu zima traje sedam mjeseci, a temperature dosežu i -70 stupnjeva.


Jakutija je regija u Rusiji u kojoj se prosječna zimska temperatura kreće oko -50 stupnjeva, a najniža izmjerena temperatura iznosi -71 stupanj. Tamošnji žitelji suočavaju se s jedinstvenim izazovima, no pronašli su rješenja baš za sve.

Vezani članci Mačka i plamenik Što to radi?! Mačka uhvaćena u neobičnoj situaciji iznenadila gledatelje, jeste li vidjeli takvo što? Vatrogasna prosidba Vatrogasac iz Osijeka zaprosio djevojku na neobičan način pa sa svima podijelio snimku njezine reakcije

Youtuberica Kiun B redovito objavljuje edukativne snimke iz regije na kojima dokumentira različite prilagodbe koje su smislili stanovnici. U tako hladnoj regiji, sve počinje od održavanja topline pa je jedan video posvećen načinima gradnje i izolacije kuće.

 

Gotovo sve građevine izgrađene su od drva jer je prilagodljivo svim godišnjim dobima, a kao izolacija se koristi mahovinu, kojom se popunjavaju prostori između drvenih klada. Mahovina je glavna metoda izolacije i oko prozora koji moraju biti dvoslojni kako bi omogućili preživljavanje dugih zima.

 

Tuširanje je također jedinstveno iskustvo u mjestu u kojem zimi ne postoji tekuća voda. Umjesto tuševa koriste saune koje se zagrijavaju oko pet sati kako bi dostigle temperaturu od oko 100 stupnjeva pa se ''tuširaju'' obično jednom tjedno.

 

Kako voće i povrće nisu dostupni cijele godine, stanovnici se oslanjaju na zimnicu te mliječne proizvode i meso. Posebni specijalitet su riba i konjsko meso jer su tamošnji konji jedna od rijetkih vrsta koja je prirodno oboružana za preživljavanje po ekstremno niskim temperaturama.

 

 

Žitelji Jakutije također znaju važnost odabira pravilne odjeće koja im ne omogućuje samo izlazak na temperaturu od -50 stupnjeva već ponekad i produženi boravak na ekstremnoj hladnoći. Višeslojna odjeća od prirodnih krzna i modernih materijala, kao i posebna briga za lice i koljena, samo su neke od rutina koje moraju imati na umu svaki puta kad izađu iz zatvorenog prostora.

Dodatne zanimljivosti o životu na ekstremnoj hladnoći, kao i pregled jednog dana u životu jedne obitelji, možete pogledati u nastavku.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju