Brlog za zimski san

Pronašli uljeza u kući: Prvo su mislili da je netko provalio, a onda je pred njih stao medvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medvjedi su u potrazi za zimskim brlogom pokušali useliti se u ljudske kuće.

Medvjedi koji žive u blizini civilizacije u potrazi za hranom i sigurnom jazbinom za zimski san povremeno zalutaju i u kuće. U Kaliforniji zato postoji i volonterska organizacija koja se u takvim slučajevima brine za sigurnost ljudi, ali i medvjeda.

Organizacija Bear League nedavno je intervenirala u dva različita slučaja u kojima su se medvjedi pokušali ''useliti'' u kuće. U jednom je slučaju obitelj zamijetila da im je netko provalio u podrum, a onda su se još neugodnije iznenadili kada su shvatili da je riječ o medvjedu gorostasu. No uz pravovremenu intervenciju dobrovoljaca, i medvjed i vlasnici prošli su bez većih traumi.



U drugom slučaju vlasnici su uočili da im je netko provalio u kuću, te su u njoj pronašli medvjedicu i dvoje mladih. I dok je medvjedica tražila hranu u kuhinji, medvjedići su se zabavljali u spavaćoj sobi i dnevnom boravku te za sobom ostavili popriličan nered.

U oba slučaju intervencije su završile bez ozlijeđenih ljudi i medvjeda, no kao što svjedoče snimke koje je volonterska organizacija objavila na Facebooku, susreti s medvjedima mogu biti vrlo stresni.