Dan Fox, koji dijeli kuhinjske trikove i savjete na raznim platformama, nedavno je objavio kratki video na Instagramu, u kojem je otkrio važnost odabira prave strane folije.
View this post on Instagram
Začudo, odabir strane ovisi o tome umatate li hladnu ili toplu hranu. Kada umatate hladne namirnice, odlučite se za manje sjajnu, mat, unutarnju stranu folije. Za vruću hranu, koristite sjajnu stranu koja je okrenuta prema vama, a mat strana prema dolje.
Kako Dan objašnjava, sjajna strana može izdržati višu temperaturu, što je otkriće koje je zadivilo njegove sljedbenike. Engleski kuhar Tom Kerridge također je potvrdio ovu teoriju. U pojavljivanju u programu BBC-ja 2019., naglasio je „Postoje dvije strane aluminijske folije, postoji sjajna strana i ne tako sjajna strana. Uvijek zapamtite, mutna strana gore, sjajna strana dolje, reflektirajuća strana će reflektirati više topline.“.
Ima smisla, a tako kažu i stručnjaci stoga im trebamo vjerovati, iako smatramo da nema prevelike razlike ako je okrenemo naopako. Bitno je to da nećemo pogriješiti okrenemo li je naopako i upropastiti jelo koje spremamo.