Mix

Tri brza i zdrava recepta koja će ti dokazati da svatko ima vremena za doručak

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Često se zavaravamo da nemamo vremena za doručak, a provest ćemo 20 minuta u krevetu čim otvorimo oči, skrolajući “SVE ŠTO SMO PROPUSTILI” preko noći.

Ne, ne vjerujemo više da je doručak najvažniji obrok u danu jer nemamo 10 godina (ni 70). Vjerujemo da je svaki obrok koji odlučiš pojesti u danu važan. Ako ne želiš doručkovati iz bilo kojeg razloga, to je u redu. Ali ako ti treba goriva da imaš energije u danu i često posegneš za pekarama kao rješenjem, možda bi bilo vrijeme da preispitaš svoje jutarnje navike.

Dat ćemo ti tri super brza recepta koja će te sačuvati od iznenadnih napadaja gladi kasnije kroz dan. Svi proizvodi navedenu u članku su tu da ti barem malo olakšaju potragu za kvalitetnim i ukusnim namirnicama, ništa nije sponzorski, skužit ćeš čim vidiš konkurentske kompanije.

Ovo su ta tri najbrža i najlakša recepta za brz i zdrav doručak. Nijedan od njih nije “skoči u pekarnicu”.

1. Posni sir i maslac od kikirikija – najjednostavniji doručak

Posni sir s maslacom od kikirikija. Pod “maslac od kikirikija” mislimo na 100% kikiriki, bez ikakvih dodataka. Kilogram možeš kupiti za pedesetak kuna i trajat će ti neko vrijeme. Što se posnog sira tiče – nama su najdraže kremaste verzije kakve nudi Konzumov “proteinski” K Plus sir i Sparov svijetloplavi Magertopf od 250 grama.

Ako se osjećaš avanturistički i danas si lud – ubaci pola banane. Ili čak jednu cijelu! Ili bilo koje drugo voće. Maline, jagode, jabuke. Možeš i žličicu najdražeg džema. Naravno – ništa previše.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 Magertopfen

2. Zobene pahuljice s whey proteinom

Festival svjetla u Sarajevu - 4 Oatmeal Foto: Folder.hr

Zagriješ vodu do vrenja. Možeš u kuhalu, možeš u lončiću, možeš u džezvi.

Izvadi 5 jušnih žlica zobenih pahuljica u zdjelicu. Jedna žlica je cca 10 grama zobenih.

Prekrij zdjelicu vrućom vodom.

Možeš u zobene umutiti jednu mjericu ili čak dvije whey proteina. Whey protein (ili protein sirutke) može uplašiti ljude koji se ne bave sportom, ali u pitanju je najisplativiji izvor proteina za kojeg ima mjesta u svakoj prehrani.

Ako si pak za posebno oduševljenje i osjećaj deserta za doručak ubaci jedan proteinski puding po želji u zobene umjesto whey proteina. Nama je zbregovov čokoladni proteinski puding najdraži.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 puding protein Foto: Autorska

I pobjeđuješ.

3. Sendvič / omlet

Razbiješ dva jaja. Izmutiš ih s malo mlijeka. Staviš ih na vruću tavu. Možda trebaš ulje za tavu, maslac, a možda i ne trebaš ništa ako imaš stvarno dobru tavu.

Uzmeš dva tosta. Namočiš jednu stranu oba tosta u jaja, okreneš ih i položiš ih u tavu jednog pored drugog.

Kad se donja strana ispeče, samo okreni sve skupa da i gornja strana tosta dotakne tavu.

U ovakvu bastardiziranu verziju french toasta možeš ubaciti štogod želiš – možeš šunku i sir i umake, možeš hrpu povrća, a možeš i maslac od kikirikija s džemom. Najbolji sendvič u tvom životu. Vrijeme pripreme je manje od 5 minuta kad se uhodaš sa svim. I obožavat ćeš ovo.

Evo jedan Youtube primjer (jer nismo očistili našu kuhinju).