Iako će vam većina stručnjaka preporučiti uravnoteženu prehranu s puno voća i povrća, ni to nije garancija za zdravlje. Pretjerana konzumacija jedne namirnice može biti opasna, bez obzira na to koliko zdrava ona zapravo je.
Jedna je žena to iskusila na vlastitoj koži, a za sve je kriva njezina pretjerana konzumacija mrkve. Na Redditu je otkrila što joj se dogodilo sa zdravljem nakon što je svakodnevno jela mrkvu, a glasine su u osnovi točne.
Koža joj je počela poprimati prilično primjetnu nijansu narančaste i ljudi na društvenim mrežama nisu mogli u to povjerovati. Stanje koje je žena razvila poznato je kao karotenoza i prilično je fascinantno.
Korisnica Reddita iza naziva AhsewkaTano podijelila je sliku iz prosinca 2024. kada je svakodnevno jela mrkvu i kao usporedbu jednu noviju sliku nakon što je prestala konzumirati toliko mrkve.
Drastična razlika između tih slika šokirala je publiku koja je htje saznati nešto više o tom stanju.
Srećom, dermatologinja Melissa Piliang, MD, ranije je govorila o stanju i njegovoj prevenciji.
Prema izvješću klinike Cleveland, potvrdila je: "Konzumiranje previše hrane bogate beta-karotenom može vašu kožu pretvoriti u narančastu. Karotenemija je prilično neuobičajena, ali vjerojatno vidimo jedan ili dva slučaja godišnje."
Dr. Piliang je inzistirala da se to može dogoditi osobi u relativno kratkom vremenu, ovisno o količini karotena koju konzumira. Nastavila je: "Trebali biste jesti oko 20 do 50 miligrama beta-karotena dnevno nekoliko tjedana kako biste podigli razinu dovoljno da vidite promjenu boje kože."
Objasnila je: "Jedna srednja mrkva sadrži oko 4 miligrama beta-karotena. Dakle, ako jedete 10 mrkvi dnevno nekoliko tjedana, mogli biste ga razviti."
Koliko god to moglo biti čudno, stanje zapravo nije opasno i liječenje jednostavno zahtijeva da smanjite konzumaciju hrane bogate beta-karotenom. Drugim riječima, odložite mrkvu i odlučite se za nešto što vas ne čini narančastim.
Dr. Piliang je dodao: "Mala djeca mogu biti izložena većem riziku od razvoja karotenemije zbog pirea od dječje hrane poput tikvica i mrkve. Ali nema rizika ili opasnosti od toga."