Mix

Anakin Skywalker je odgojen na balkanski način i to ga je pretvorilo u Dartha Vadera. Saslušaj nas

star wars anakin skywalker darth vader
star wars anakin skywalker darth vader Foto: Youtube Screenshot
Što kada bismo vam rekli da je jedan od najpoznatijih zlikovaca svih vremena postao negativac zbog toksične muževnosti koje imamo previše u našem društvu? Što kad bismo rekli da red Jedija zapravo nije nešto bolji od Sithova?

Psihoanaliziramo nepravedno stigmatiziranog zlikovca. Daj nam šansu!

Darth Vader – pojavio se kao najveće zlo na kinoplatnima krajem sedamdesetih. Vrlo brzo smo saznali da je on zapravo jedan tragičan heroj, ali nismo znali koliko je zapravo tragičan niti koliko nam je tragično blizak njegov najveći neprijatelj – toksična muževnost.

Da se razumijemo, kada kažemo toksični maskulinitet, ne mislimo da je sve toksično što ima veze s nekakvim “muškastijim” karakternim crtama. Specifično mislimo na nama poznate stereotipe kako bi se muškarac trebao ponašati. Taj hladan, “ne-osjećam-emocije” lik, ali “nasilje mi nije strano” i okej je jer “treba nekada”.

Ne treba biti nasilan, ne treba biti hladan, treba imati osjećaje i iskazivati ih.

Ah, da je samo netko pristupio Anakinu na taj način, možda bi mu bilo bolje u nekoj galaksiji jako, jako daleko…

Dakle, kroz drugu trilogiju smo imali priliku pratiti Anakinov put do prepuštanja tamnoj strani sile sve do postanka/nastanka Dartha Vadera.

Nije mu bilo lako. Odrastao je među Jedi vitezovima gdje su ga učili da treba biti lišen svake emocije. Klinac koji je bio odvojen od svoje majke, kojemu nisu dopuštali da voli. Trebao je naučiti odvojiti se od svojih osjećaja i prema tome prosuđivati i djelovati. Zahtijevali su da utiša svoje osjećaje. Kao da nije osoba.

U kojoj galaksiji je to normalno!?

Tim putem jednostavno nije mogao razviti zdravu emocionalnu inteligenciju.

Što se na kraju dogodilo? “Puko” je te su se svi osjećaji pretvorili u ljutnju. Da mu je bilo dopušteno da izražava svoje osjećaje na zdrav način, stvorio bi zdrave obrasce ponašanja u trenucima kada je to bilo potrebno. Ne bi se zaletio u vezu zaljubljen preko glave u Padme, tajio sve, letio stalno k njoj, lagao svima o tome (što nikada nije dobar rezultat ako imaš određeni broj godina i trebaš očuvati red i mir u galaksiji). Zrelije bi pristupio toj vezi u svakom pogledu.

Također, trenutak kada se odvojio od majke, a bili su si sve… Umjesto da su mu pokazali kako se nositi s takvom situacijom oni su ga tjerali da to potisne i “odraste”.

Naravno da je lik kasnije pobio sve Tuskane u tom bijesu (jel prekasno za spoiler alert?) jer na kraju su sve emocije bile samo previše za njega i s ničim drugim se nije znao nositi.

Što bi ih koštalo da su mu dali da nazove mamu koji puta? Imaju leteće brodove koji se kreću svjetlosnom brzinom i kao nije bilo moguće nazvati mamu na neki svemirski telefon…ž

Sve u svemu – Jediji su jako loše pristupili prema njemu u toj situaciji i stvorili od njega Dartha Vadera, ali na kraju se on ipak oslobodio tih toksičnih okova kada je spasio svoga sina. Kada je djelovao u skladu sa svojim osjećajima, prema ljubavi koju je osjećao prema Lukeu. Doduše, ubio je originalnog Sidiousa i ne možemo opravdati smrt, ali to je čin u filmu koji je njega na samrti oslobodio.

Anakin i Luke… Obojici znamo kako je… Odrastali smo u takvim okruženjima. Vi ste naša balkanska braća.

Vaša priča nam je kao da slušamo što se događa frendu iz škole iz Donjeg Miholjca…

Neka je Sila s vama.