Mix

Stručnjak otkriva jeftinu „super-hranu“ koja će vam pomoći da živite dulje

korijen cikle očišćen na tanjuru pored lišća
korijen cikle očišćen na tanjuru pored lišća Foto: unsplash.com
Održavanje forme i zdrav život u modernom svijetu mogu predstavljati pravu borbu. Naglo ustajanje, brzi, ako i bilokakav, doručak, a po povratku s posla praktičnost igra najveću ulogu u odabiru jela.

Bilo da se radi o podgrijavanju gotovog jela, narudžbi ili odlasku u restoran, često posežemo za ovakvim rješenjima, a naše zdravlje također trpi.

No lako je – i jeftino – napraviti male promjene rano, dok smo još mladi, koje bi mogle značajno smanjiti rizik od srčanog udara i drugih bolesti, poput moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da oko polovica odraslih osoba starijih od 20 godina ima povišen ili visok krvni tlak, a visoki krvni tlak u 30-ima može biti povezan s povećanim rizikom od problema s mozgom u dubljoj starosti.

Jedan koristan savjet dolazi od jednog od najpoznatijih liječnika, dr. Michaela Mosleya, TV voditelja i novinara poznatog po popularizaciji oblika isprekidanog posta pod nazivom dijeta 5:2. To je praksa u kojoj dva dana u tjednu unosite samo 600 kalorija dnevno, dok ostalih pet dana jedete normalnu uravnoteženu prehranu.

Naime, on tvrda da ako uvedemo ciklu u našu prehranu možemo poboljšati cirkulaciju i sniziti krvni tlak. Zanimljivo crveno-ljubičasto povrće sadrži nitrate koji naše tijelo pretvara u dušikov oksid. On poboljšava cirkulaciju u udovima i kao rezultat toga može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Povrh toga, mogao bi smanjiti vjerojatnost srčanog ili moždanog udara do 10 posto.

Poput stresa, visoki krvni tlak je ‘tihi ubojica’ i može izravno uzrokovati bolesti srca; srčani udari; udarci; zastoj srca; periferna arterijska bolest; aneurizme aorte; bolest bubrega; i vaskularna demencija.

Kako nam prenosi LADBible, dr. Mosley je rekao da je „Cikla posebno bogata nitratima. Bakterije u našoj slini pretvaraju nitrate u dušikov oksid i to uzrokuje širenje krvnih žila i stoga bolji protok krvi u vaše udove. Voljeli je ili mrzili, ona se pokazala moćnim rješenjem u kliničkim ispitivanjima učinkovitim načinom za smanjenje krvnog tlaka i poboljšanja atletske izvedbe.“

Doktor je zaključio kako je „prepuna antioksidansa koji smanjuju upalu, što ju čini idealnim za sve koji brinu o zdravlju srca.“.