Komentirao je i izvedbu Joaquina Phoenixa

Čovjek koji pati od patološkog smijeha poput Jokera progovorio je o svom poremećaju

Karta Joker i Muškarac našminkan kao Joker
Karta Joker i Muškarac našminkan kao Joker Foto: Canva
Čovjek ne može kontrolirati napadaje smijeha, ali može kontrolirati njegov utjecaj na život

Čovjek koji pati od patološkog smijeha, poput Arthura Flecka u Jokeru, otkrio je kako je živjeti s nekontroliranim poremećajem.
Scott Lotan, koji dolazi iz Virginia Beacha, SAD, otkrio je kako neurološko stanje zvano Pseudobulbarni afekt (PBA) može učiniti da se ne možete prestati smijati, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi.

Slično kao kultni lik Arthura Flecka, kojeg glumi Joaquin Phoenix u Jokeru i nadolazećem nastavku Joker: Folie à Deux, Scott pati od rijetkog stanja koje uzrokuje bolne napadaje smijeha koji mogu trajati i do 10 minuta odjednom.

 

Govoreći za LADbible o svom stanju, Scott je otkrio da je njegov PBA uzrokovan multiplom sklerozom i da ga je često dovodila u neugodne, a ponekad i opasne situacije.

"Imao sam problema s uslugom u restoranima i zamoljen sam da odem jer je konobarima bilo neugodno", objasnio je.
Za Scotta, ovaj poremećaj je i fizički naporan jer napadaji smijeha često dovode do neugodnog gušenja, nešto što je pohvalio kod Phoenixove izvedbe okrunjene Oscarom.

"Gušenje dolazi od pokušaja da dođem do daha, očajničke potrebe za disanjem. Također, pljuvačka se nakuplja u vašim ustima i dok udišete, pljuvačka ide niz pogrešnu cijev", rekao je, dodajući da je Phoenixov prikaz PBA-a bio potpuno točan.

\\folder\vezani_članak Joaquin Phoenix i Lady Gaga u filmu Joker: Folie à Deux Joaquin Phoenix ponovno u Oscarom nagrađivanoj ulozi Objavljena je najava za nastavak Jokera! Ovo je Joker 2 pod nazivom Joker: Folie à Deux



"Vrat me jako zaboli i pomičem glavu kako bih se oslobodio naprezanja, a ponekad mi zbog toga nedostaje zraka.".
Tu je i mentalni utjecaj stalnog objašnjavanja svog ponašanja drugima, nešto što Scott kaže da često može biti ''teško''.

Rekao je "Pokušavate se objasniti, ali oni imaju unaprijed stvorene predodžbe da ste ovisnik o drogama ili poremećeni luđak. Mislim da je Phoenix shvatio taj osjećaj izoliranosti i frustracije zbog nedostatka razumijevanja.".

Međutim, Scott je želio naglasiti da unatoč zabludama i neugodnim situacijama u kojima se često nalazi, ne dopušta PBA-u da ga spriječi da živi svoj život. Zaključio je “Kao i bilo tko drugi, i ja imam svoje uspone i padove. Naravno, ponekad se nekontrolirano smijem, ali moglo bi se dogoditi i mnogo gore stvari.''.