Mix

Istraživanje otkrilo: Trebamo li koristiti zubni konac?

Zubni konac
Zubni konac Foto: Canva
Iako većina stomatologa i istraživanja ističu da je korištenje zubnog konca dobro za zdravlje desni, navodno ne postoje konkretni podaci koji to dokazuju.

Važnost svakodnevnog korištenja zubnog konca neprestano se naglašava, ali analiza dosadašnjih istraživanja, provedena od strane Associated Pressa, navodi kako mnoga istraživanja ne daju konkretne odgovore o tome pomaže li nam zapravo zubni konac.

Ističu da su dokazi, o tome je li zubni konac neophodan za održavanja dentalnog zdravlja, „slabi i vrlo nepouzdani“.

Smatraju da studije koje pokazuju prednosti korištenja zubnog konca nisu validne, jer koriste zastarjele metode istraživanja.

Osim toga, neke studije su osmislile i financirale tvrtke koje prodaju zubni konac, što predstavlja problematičan sukob interesa.

Iako u vrijeme obavljanja analize nisu postojali dokazi o učinkovitosti zubnog konca, sada su otkrivene prednosti istog. Druga analiza istraživanja pokazala je da kombinacija zubnog konca i četkanja zuba značajno smanjuje rizik bolesti desni i gingivitisa, prenosi nih.gov.

Bez obzira na nesuglasice u vezi s učinkovitošću zubnog konca, važno je napomenuti da mnoge dentalne organizacije i dalje preporučuju njegovu upotrebu, kao dio rutine oralne higijene.

Konac može pomoći u uklanjanju ostataka hrane i plaka na mjestima do kojih četkica za zube ne može doći.