Mix

Natjecatelji će tužiti Netflixov reality show: „Uvodna igra trajala je najmanje 9 sati. Smrzavali smo se, a noge su mi u potpunosti utrnule!“

Squid Game
Squid Game Foto: Shutterstock/Faiz Zaki
Netflixov reality show „Squid Game: The Challenge“, inspirirani kultnom serijom „Squid Game“, koja kritizira kapitalizam i ovakvu vrstu natjecateljskih emisija, našao se na meti kritika i prije nego je bio dostupan na ovoj streaming platformi.

Kao što su kritičari pretpostavili, novi Netflixov reality show „Squid Game: The Challenge“ okrutniji je nego što su mnogi očekivali, a to dokazuje i činjenica da će natjecatelji showa, vjerojatno, tužiti Netflix.

Naime, nekolicina natjecatelja prijete pravnim postupkom protiv Netflixa i producenata zbog nehumanih uvjeta te tjelesnih ozljeda koje su nastale tijekom snimanja.

Optužbe se odnose na iskustvo igrača dok su snimali uvodnu igru serije, „Red Light, Green Light“, u kojoj igrači moraju izbjeći pogled robotske lutke. Dio natjecatelja tvrdi da Faiz Zakisu pretrpjeli simptome hipotermije, uključujući i oštećenje živaca.

Dva sudionika serije „Squid Game: The Challenge“ koji tvrde da su pretrpjeli ozbiljne zdravstvene probleme tijekom snimanja, izlažući se hladnoći bez svijesti o potencijalnim rizicima, zastupa Britansko odvjetničko društvo za osobne ozljede, Express Solicitors.

„Shvaćamo da ljudi ovo mogu vidjeti kao klasičnu bitku Davida i Golijata. Natjecatelji su mislili da će sudjelovati u nečemu zabavnom, a oni koji su ozlijeđeni nisu ni slutili da će ovako patiti“, rekao je Daniel Slade, izvršni direktor tvrtke Express Solicitors.

Tijekom snimanja, Netflix je potvrdio da je troje od 456 natjecatelja dobilo liječničku pomoć, ali su službeno izjavili da su „tvrdnje o ozbiljnim ozljedama neistinite“, prenosi the Guardian.

@grandmagonewild It was truly torture. They told us the game would take a couole hours. They didnt prepare us for the way it played out. Many people collapsed during the game. I am #358 on Squid Game: The Challenge. It’s on Netflix now. I will be doing several videos about the experience. You won’t want to miss it!! #IAm1of456SGTC #sgtc #squidgamethechallenge #iam358 #iam1of456SGTC #squidgamethenightmare #wedidntmove #ididntmove #didnotmove #squidgame #itwasfreezing #5minutegamewasseveralhours #callthemedics #squids4life #squidsociety #squidgamesurvivors #sgtc ♬ original sound – GrandmaGoneWild

Natjecateljica broj 358 podijelila je svoje iskustvo na TikTok profilu: „ Ja sam natjecateljica #358. Uvodna igra je trajala najmanje 9 sati. Smrzavali smo se, a noge su mi u potpunosti utrnule, ruke su mi poplavile i cijelo vrijeme sam se tresla. Nikad mi nije bilo toliko hladno. Prije igre dali su nam grijače za noge i ruke, ali kada je igra počela rekli su nam da ih vratimo.“

Unatoč izjavi Netflixa da su tvrdnje o ozbiljnim ozljedama neistinite, kontroverze oko uvjeta na setu se nastavljaju, a natjecatelji dijele svoja iskustva koja ukazuju na, navodno, neprikladne i nehumane uvjete s kojima su se suočavali tijekom snimanja.