Pokret pod kutom od 45 stupnjeva

Neuroznanstvenici uspjeli objasniti "antigravitacijski tilt" Michaela Jacksona

Michael Jackson (Screenshot You Tube)
Michael Jackson (Screenshot You Tube)
\\folder\galerija Galerija Michael Jackson (Screenshot You Tube) Michael Jackson (Screenshot You Tube) +0 Michael Jackson (Screenshot You Tube) Galerija
1987. godine Michael Jackson videospotom Smooth Criminal zapanjio je publiku diljem svijeta pokretom koji prkosi gravitaciji – naginjanjem unaprijed pod kutom od 45 stupnjeva.

Zasigurno je postojala i neka čarolija s obućom, no skupina neuroznanstvenika pogledala je biomehaniku kralježnice pri tehnici koju je koristio u nastupima na koncertima diljem svijeta. I da, Michael Jackson zaista nije trebao žice.

"Michael Jackson skinuo je antigravitacijski pokret pod kutom od 45 stupnjeva koji se svima čini izvanzemaljskim. Nekoliko fanova, uključujući i autore studije, pokušao ga je kopirati i nisu uspjeli, a bilo je i ozljeda u nastojanjima", napisali su znanstvenici u svojoj studiji.
 

Nije baš tajna da je Michael Jackson imao pomoć dok je izvodio taj podvig. Naime, iluziji je pomogao čavao koji je iskočio u pravom trenutku, a koji je bio pričvršćen u posebnoj cipeli.

To mu je dalo dodatno prianjanje uz pod na koji bi inače pao, no njegovo tijelo također je igralo veliku ulogu.

"Koliko god željeli vjerovati da je Michael Jackson razbio odnos između fiziologije i fizike, patent registriran pod njegovim imenom pokazuje da je taj potez postignut s pametnim izumom", napisali su znanstvenici s postdiplomskog Instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje u Indiji.

"No čak i s posebno napravljenom cipelom taj je pokret nevjerojatno teško izvesti. Za to je potrebna atletska snaga u mišićima kralježnice i donjim udovima", napisali su neuroznanstvenici.

U biti, znanstvenici su otkrili da je Michael Jackson u toj pozi većinu napora podnio u svojoj Ahilovoj peti. Bez cipela, čak i najbolji profesionalni plesači mogu se nagnuti maksimalno pod kutem od 25 do 30 stupnjeva.

Drugim riječima, ne trudite se to napraviti kod kuće jer ćete se vjerojatno ozlijediti.

Na videosnimci ispod možete vidjeti taj pokret uživo na pozornici i cijeli mehanizam koji stoji iza njega.
 

No pravo pitanje na koje su znanstvenici zapravo tražili odgovor jest kako je Michael Jackson osporio naše razumijevanje biomehanike kralježnice. I, tvrde, on je sigurno tu odigrao veliku ulogu.

"Trik ili ne, nove forme plesa inspirirane Michaelom Jacksonom dovele su u pitanje naše razumijevanje modova i mehanizama spinalnih ozljeda", napisali su. "Otkako nas je on zapanjio svojim famoznim pokretima, plesači diljem svijeta pokušavaju skočiti više, rastegnuti se više i okrenuti brže nego ikad prije."

I to nas dovodi do toga zbog čega je ova studija i nastala – da bi se utvrdilo kako se operacije kralježnice plesača mogu promijeniti u budućnosti.

"Rapidan porast popularnosti plesa kao umjetnosti i tjelovježbe dovodi do ozljeda koje bi mogle zbuniti neurokirurgiju. Ostaje vidjeti kako će kirurški implantati podnijeti napetosti plesa", zaključili su.

"Dok na mnoga nova pitanja još treba odgovoriti, sigurno je da je za sve to zaslužan uvijek inovativni stil "kralja popa".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Neurosurgery: Spine.