O svojoj fascinaciji trudničkim jastukom sam pisao početkom ove godine kada je svijet bio lud od “požara” na sve strane, a mi smo si mrmljajući u bradu lagali da smo dobro kao onaj pas sa šeširićem i šalicom kave u ruci. Ovog ljeta je trudnički jastuk otišao na zasluženi odmor jer je bilo prevruće spavati i bez njega, a ne još da grlim komad tkanine i tko zna kakvog punjenja. Sad se jastuk vratio na moj krevet, ali nismo se zato danas okupili ovdje.
Pandemija je postala poznata po nekoliko trendova – svi su htjeli naučiti nešto novo, dio ljudi je počeo peći domaći kruh, dio kruh s bananom, a dio svjetske populacije je kupio air fryer. Ono što je ranije bila mikrovalna pećnica, sada je air fryer.
Using the oven because my air fryer broke pic.twitter.com/JAZXxLHx3a
— GOTHICC (@frankenfemme_) November 23, 2021
Ovdje smo jer sam popustio jednom prodajnom telefonskom pozivu i kupio sam tu zračnu fritezu. Ne, ona nije kao zračna gitara, friteza zapravo postoji za razliku od zračne gitare, samo je friteza koja radi na vrući zrak. S jedne strane ima grijač te ventilator zbog kojeg vrući zrak kruži posudom u kojoj se hrana priprema. Umjesto prženja hrane u litri vrućeg suncokretovog ulja, hrana se sprema uz pomoć vrućeg zraka što ju instant čini manje kaloričnom (a samim tim i zdravijim izborom jer ti hrana ne popije litru ulja dok se priprema), a u neke recepte pak dodajem jušnu žlicu ulja (maslinovog, kokosovog, suncokretovog) – što je i dalje manje nego u konvencionalnim fritezama.
Imam ga već dva tjedna i uključujem ga nekoliko puta dnevno. Ne šalim se.
Neke od svojih kulinarskih uspjeha sam fotografirao putem, ali nemoj očekivati “food blogger level pro” kvalitetu fotografija, zapravo je dosta basic pofotkano s mojim Xiaomijem. Evo odmah i galerija.
U subotu sam se vratio iz izlaska u 1 ujutro (tehnički nedjelja). Djevojka i ja smo preskočili McDonalds zbog velike gužve i vratili smo se doma u 1 ujutro. U 15 minuta smo imali zdravije pržene krumpiriće u koje smo onda još napucali dodatnih kalorija s naribanim sirom.
Sendviči su mi postali umjetnički. Tost umočen u jaja, puno sira i povrća, pobjeda za pobjedom. Ako te loži slanina, boljeg načina za pripremu slanine nećeš naći – air fryer ima košaru s rešetkom, a ispod nje je limena posuda koja skuplja sokove i mast. “Mast” zvuči kao grozna riječ, ali kad je slanina u pitanju – znaš da je u pitanju nektar bogova.
U air fryeru pečem jabuke i proteinske biskvite, u silikonske čašice sipam jaja i povrće za egg muffine, pojeo sam više kilograma raznolikog povrća u posljednja tri mjeseca otkad ga imam nego u posljednje tri godine.
Omiljeni ručak mi je postao kombo različitih paprika, krumpira, patlidžana i tikvica, umiješanih u malo maslinovog ulja i mješavinu začina.
Ne moram više u velikoj tepsiji peći gomilu povrća, tražiti krpe i mjesto za odlaganje vruće tepsije, nema gomile ulja čije se temperature trebam bojati ili za koju moram pronaći rješenje za odlaganje. Osjećam se kao da imam malo računalo, a ne pećnicu. Zabavnije je, čišće je i praktičnije. Usred rada air fryera, samo izvadim posudu za praktičnu ručku, protresem sadržaj, vratim posudu, a air fryer nastavi raditi punom parom. Bez pare naravno, samo grijač grije. Da ne bude zabune.
Čak sam i po Youtube tražio nove recepte i oduševio me kanal pod imenom Pro Home Cooks. Neki ljudi se iščuđavaju drugim ljudima koji gledaju treće ljude kako igraju videoigre, ja gledam Youtubere kako prže hranu u fritezi na vrući zrak.
Ne mogu te razumjeti kao osobu ako nisi lik koji pojede cijelu pizzu ili krumpiriće do kraja, ali ako ti slučajno ostane – ovo čudo tehnologije (zapravo poprilično basic tehnologija, ali koga briga) ih vraća u život. Krumpirići će opet postati hrskavi, a znamo da je to jedan od elemenata doživljaja ove omiljene hrane SVIMA!
Nije sve pozitivno, ova friteza ima i mane.
Ovaj moj air fryer ima “veliku posudu od 3.5 litara”, ali to zapravo i nije toliko puno. K tome – okrugli oblik mi nije pretjerano drag jer predstavlja manje površine za razliku od nekog kvadrata ili pravokutnika. Jasno mi je kako je to bolje za zauzimanje prostora na radnoj površini ili stolu, ali za samu količinu hrane i strategiju slaganja je to minus. Idealno je za kućanstvo od jedne do dvije osobe, za čitavu obitelj možda malo teže.
Čak mislim da je air fryer najbolji kuhinjski uređaj za studente. Često studenti zaglave u nekim rupama od stanova gdje pećnica baš ne radi najbolje (ili je uopće nema), kola za kuhanje su električna i neučinkovita, a sve ostalo je nepostojeće. Air fryer je kao malena, čarobna pećnica koja te čini sretnim.
Većina obroka je gotova za 15 minuta, većim količinama će biti dosta maksimalno pola sata.
Grijač je gore pa ćeš neke obroke trebati “flipati” usred pečenja – ili protresti barem ako je u pitanju pomfrit ili neko povrće na kockice ili florete.
Većina air fryera funkcionira na isti način – primijetio sam da je standardna zapremnina uglavnom ova koju ja imam od 3.5 litara. Ako ti je neki brand poznat – njihov air fryer će biti sasvim dobar.
Ne želim vam prodati air fryer (čak sam i logo svog prekrio ductapeom), želim vam prodati brži, praktičniji i zdraviji način pripreme hrane pri kojem nema nikakve pretjerane filozofije – osim što nekad moraš usred pečenja okrenuti ili protresti hranu. Vjerujem da će se naći pokoji cinik koji će svejedno misliti da je ovo neka marketinška taktika nas pokvarenih novinara koji bi prodali dušu, ali iskreno – nije me briga. Sve to dok jedem savršene krumpiriće.