Mix

Novim Mlažnjakom možete od Londona do New Yorka za tri i pol sata! Trebao bi letjeti ove godine

MLAŽNJAK XB-1 TVRTKE SUPERSONIC BOOM
MLAŽNJAK XB-1 TVRTKE SUPERSONIC BOOM Foto: YouTubescreenshot/@BoomSupersonic
Mlažnjak, koji ima potencijal skratiti sate dugog putovanja, mogao bi poletjeti već ove godine. Unatoč tome što su nadzvučni kopneni letovi zabranjeni desetljećima, zrakoplovna kompanija tvrdi kako će oni postati standard.

Prema Yahoo Newsu, Boom Sonic radi na eksperimentalnom prototipu koji se približava završnoj fazi testiranja na tlu. Zapravo, stvari idu tako dobro da tvrtka tvrdi kako je XB-1 na putu da svoj prvi testni let obavi do prosinca.

O tome kako će testiranje prototipa pomoći u pripremi komercijalnog zrakoplova tvrtke Overture, osnivač i izvršni direktor Boom Sonica Blake Scholl rekao je: “Vjerujem u budućnost u kojoj će više ljudi putovati na više mjesta.“ I dodao “Razmislite o prelasku Atlantika za manje od četiri sata, napuštanju istočne obale ujutro i stizanju na večeru u Europi istog dana. Razmislite o mogućnosti povratnog putovanja u Aziju unutar 24 sata.”

Također je izjavio da bi, ako avion bude spreman za prekooceanska putovanja do 2029., omogućio „desetcima milijuna putnika“ fleksibilnost za odmor u Sydneyu umjesto na Havajima. Ako i kada nadzvučni let postane komercijalan, oni koji se ukrcaju u Ujedinjenom Kraljevstvu moći će putovati u SAD za samo 3,5 sata.

U vrijeme pisanja ovog teksta, objavljeno je da je više od 600 ruta već planirano za letove Overture. Također je navedeno da je već poslano 130 prednarudžbi za avion, prenosi nam LADBible. Očekuje se da će probnim letom upravljati jedan pilot, dok će u komercijalnom zrakoplovu više članova posade upravljati kontrolama, kao i između 64-80 putnika u poslovnoj klasi.

“Zrakoplovstvo nije doživjelo veliki skok desetljećima”, rekao je Scholl. “Overture je revolucionaran u svom dizajnu i iz temelja će promijeniti način na koji razmišljamo o udaljenosti”, dodao je.