Mix

Pepsi-Cola: Pogledajte koje značenje stoji iza imena ovog gaziranog pića

Pepsi-Cola
Pepsi-Cola Foto: Canva
Bez obzira na to jeste li ljubitelj gaziranih pića ili ne, veći dio svijeta čuo je i probao Pepsi, ali znate li što se zapravo krije iza imena ovog soka?

Tvrtka Pepsi-Cola, osnovana je 1893. godine od strane farmaceuta Caleba Bradhama u New Bernu, SAD. S obzirom na tadašnju popularnost pića Coca-Cola, Bradham je odlučio stvoriti piće koje će konkurirati ovom, već tada obožavanom, gaziranom soku.

Nakon što je proizveo alternativu soku Coca-Cola, piće nazvano „Brad’s Drink“ počeo je prodavati u svojoj ljekarni, prenosi ladbibile.com.

Kako bi privukao više kupaca, ubrzo je promijenio ime soka u „Pep Cola“. Poznati farmaceut je vjerovao da riječ „Pep“ asocira kupce na energiju i dinamiku, a „Cola“ jasno označava sličnost s drugim popularnim pićima tog vremena koja su koristila Cola orah kao glavni sastojak. Međutim, nakon nekoliko godina, 1898. godine, Bradham je odlučio promijeniti ime u „Pepsi-Cola“.

S obzirom na to da je i Coca-Cola originalno stvorena kao lijek protiv glavobolje, „nervoze“ i iscrpljenost, Bradham je Pepsi formulirao i prodavao u svrhu poboljšanja probave, zbog čega je na kraju odabrao ime „Pepsi“, koje potječe od grčke riječi „pepti“, što znači „probavljati“.

Tijekom godina, Pepsi-Cola je prošla kroz različite faze razvoja, uključujući promjene u recepturi i marketinškim strategijama.

Brend se širio diljem svijeta, postajući jedno od najpoznatijih imena u industriji bezalkoholnih pića, a sada je PepsiCo multinacionalna korporacija koja proizvodi raznovrsne brendove, uključujući Pepsi, Mountain Dew, Lay’s i mnoge druge.