Sve ide po Elonovom planu

Prvi čovjek s moždanim čipom Elona Muska "Neuralink" demonstrira upravljanje računalom svojim umom

Mozak i kompjutorski čip
Mozak i kompjutorski čip Foto: Canva
Evo kakve su recenzije korisnika jednog od najkontroverznijih pothvata Elona Muska

Prvi pacijent s uređajem Neuralink, Elona Muska, pokazao je kako koristi računalo pomoću spomenutog uređaja. Devetominutni prijenos uživo na X-u pokazao je Nolanda Arbaugha kako koristi uređaj za igranje šaha na Internetu.



Gospodin Arbaugh, 29, koji je ostao paraliziran ispod ramena u nesreći pri ronjenju, dobio je čip tijekom operacije u siječnju. Govoreći tijekom devetominutne prezentacije, Arbaugh je rekao da je postupak instaliranja uređaja “super jednostavan“.

Osim što je uspješno igrao šah“pomoću svojeg uma“, također je uživao i u drugim igrama.
Unatoč tome, pojasnio je da nova tehnologija nije savršena i da je “naišla na neke probleme“ koji se ispituju. Neuralink je tehnološka tvrtka u vlasništvu Elona Muska i istražuje načine povezivanja mozga s računalom.

\\folder\vezani_članak Neuralink Mix Elon Musk objavio: Prvi Neuralink čip uspješno je implantiran u ljudski mozak

Nadamo se da će tehnologija omogućiti ljudima koji su patili od teških problema s kralježnicom ili neuroloških problema da se uhvate u koštac s nekima od izazova s kojima se suočavaju. Uređaj je otprilike veličine novčića, radi tako da hvata električne signale koje mozak proizvodi kad god nešto radimo, bilo da se radi o pomicanju tijela, govoru ili razmišljanju.

Neuralink je prethodno testirao na svinjama i majmunima, a u svibnju 2023. dobio je dozvolu američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak testiranja na ljudima od strane.

 


To nije jedina tvrtka koja razmatra mogućnost korištenja računalnih sučelja kao načina liječenja određenih stanja. École Polytechnique Fédérale u Lausanni u Švicarskoj uspješno je omogućila Gert-Janu Oskamu da hoda razmišljajući o uključenim pokretima. Gospodin Oskam, 40, ostao je paraliziran u nesreći na biciklu, a električni implantati su mu omogućili da stoji, hoda i penje se stepenicama, prenosi nam UNILad.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!