Pozitivan način razmišljanja vodi prema sreći

Psiholozi podijelili 3 načina kako istrenirati svoj mozak da traži sreću

Put prema sreći
Put prema sreći Foto: Canva
Pomoću ova tri načina započnite put prema sretnijem životu

Možda vam je teško na prvu se prisjetiti neke nedavne sretne uspomene, a niste jedini. Gallupovo izvješće o svjetskoj sreći za 2024. naglašava zabrinjavajući pad sreće u više nacija. Hrvatska se s rezultatom 5 942 nalazi na 63. mjestu liste najsretnijih zemalja.

Izvješće baca svjetlo na čimbenike koji pridonose porastu nezadovoljstva u različitim dobnim skupinama. Od 2010. povećana usamljenost, nedostatak socijalne podrške i štetna emocionalna stanja pojačali su trend nesretnosti.

Ovo su tri načina psiholozi istaknuli kao faktore kojim možemo ponovno kultivirati sreću.

1. Redefinirajte usamljenost

Gotovo jedna od četiri osobe u svijetu osjeća se prilično usamljeno u svakodnevnom životu. Usamljenost može stvoriti osjećaj da nesputani lebdite u praznini, osjećaj da ste lišeni druženja i ispunjenja.

\\folder\vezani_članak Dnevna rutina Kako izaći iz začaranog kruga Zarobljeni u rutini? Saznajte kako se iz nje "izbaviti" i ponovno otkriti radost

Međutim, nije uvijek moguće imati zdravo društvo kako bi se zadovoljile potrebe za društvom. U takvim slučajevima, studija objavljena u Innovation In Aging otkrila je da se usamljenost može promatrati u pozitivnom svjetlu. Prvih pet deskriptora osjećaja usamljenosti prema sudionicima istraživanja bili su: nemati s kim razgovarati, osjećaj nepovezanosti, izostavljenosti, tuge i neshvaćenosti.

Međutim, kada su upitani može li usamljenost biti pozitivna stvar, gotovo polovica ovih sudionika sugerira da usamljenost može imati pozitivne konotacije na sljedeće načine:

Usamljenost može pružiti prilike za rast. Trenuci samoće pružaju nam prostor za razmišljanje, eksperimentiranje, istraživanje vlastite kreativnosti i da budemo najautentičniji. Bez obzira na to koliko naše društvo ne osuđuje, biti sam za nas može biti jedina prilika da se istinski povežemo sa svojim najdubljim osjećajima.

Postoji užitak biti sam. Društvene situacije gotovo su uvijek popraćene određenim implicitnim i eksplicitnim pritiscima. Kad se oslobodimo društvenih etiketa i neugodnosti, možemo se vratiti u kontakt sa svojim djetinjastim osjećajem za zabavu, čuđenje i znatiželju.

Budite svjesni da će osjećaj proći. Prilika da se ne oslonite ni na koga osim na sebe gradi otpornost. Kad sam prolaziš kroz nešto teško, dobivaš i jedinstvenu priliku pokazati se i dokazati da biti sam ne znači biti napušten.

\\folder\vezani_članak Put ka sreći Report Životna sreća svodi se na tri jednostavne navike. Stručnjak donosi tri bitne stvari koje će vaš svijet održati u ravnoteži



2. Odvojite vrijeme za održavanje veza koje vas ispunjavaju

Bez obzira na to koliko vam je ugodno biti sam, ništa se ne bori protiv usamljenosti kao njegovanje veza koje vas obogaćuju i traženje društvene podrške.

Međutim, zapamtite da se prijateljstva ne održavaju sama od sebe. Moramo odvojiti vrijeme i uložiti trud u naše platonske veze kako bismo osigurali da ostanu jake i zdrave. Namjerno planiranje interakcija s prijateljima stvara prilike za iskustvo sreće usred ubrzanog ritma života.

Sudjelovanje u pozitivnom rasporedu aktivnosti također može pomoći da proširite svoje horizonte sreće. Planovi za druženje poput razgledavanja trgovina, odlazaka u kino ili u restorane, igranje video igrica na internetu ili jednostavno zajedničko druženje može vas pomladiti i učiniti da se osjećate sretno i nakon završetka interakcije.

3. Trenirajte svoj mozak da se učinkovito nosi s emocijama

Svjetsko izvješće o sreći ukazuje na povećanje negativnih emocija i smanjenje pozitivnih emocija kao faktora prevladavajuće nesreće. Čini se kao da postoji sklonost negativnim emocijama zbog porasta cinizma kao odgovora na okolnosti u kojima živimo.
Ipak postoje tri načina koji će vam pomoći da shvatite kako uravnotežiti dobro i loše.

Prakticiranje zahvalnosti može podići pozitivne emocije. Zahvalnost i uvažavanje pozitivnih stvari u vašem svakodnevnom životu povećava zadovoljstvo i radost. Štoviše, odvajanje vremena za mala dobra djela također može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti vas sretnima kroz sreću drugih.

\\folder\vezani_članak Finska i nasmijano lice Zašto su najsretniji Finska je najsretnija zemlja na svijetu, a tamošnji psiholog otkriva 4 fraze koje koriste svaki dan

Uživajte u dobrim trenucima. Studija objavljena u Frontiers in Psychology otkriva da uživanje u iskustvima u trenutku pojačava pozitivne emocije.
Svjesno fokusiranje na sretna iskustva dok se ona odvijaju i uživanje u trnutku mogu pomoći u borbi protiv naše tendencije da puštamo da dobre stvari prođu nepriznate.

Prihvatite negativne emocije. Studija je pokazala da uobičajeno prihvaćanje emocija smanjuje negativne emocije pojedinaca u stresnim situacijama.
Potiskivanje ili poricanje negativnih emocija, poput ljutnje i frustracije, može pogoršati negativnost i dovesti do nakupljanja beskorisnih emocija koje u konačnici umanjuju kvalitetu vašeg života.

U svijetu u kojem se borimo s nedostižnom prirodom sreće, važno je prepoznati njezine izazove i tražiti strategije za njezino njegovanje. Ovaj proces koji je u tijeku zahtijeva namjeran napor i predanost brizi o sebi. Primjenom ovih strategija i pronalaženjem sklada između životnih zahtjeva i osobnog blagostanja, možete se suprotstaviti trendu i krenuti prema poticanju sretnijeg života.