Mix

Quentin Tarantino otkrio tko je najbolji lik kojeg je osmislio: „Bio je lingvistički genij“

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Quentin Tarantino živa je legenda filmske industrije. Publika i kolege hrle u kina kako bi vidjeli njegove najnovije filmove. Tarantino je jednom prilikom rekao kako jednog lika stavlja iznad svih ostalih.

Tarantino je tvorac mnogih kultnih likova koje svijet i dan danas citira. Sve je započelo s Reservoir Dogs, s likovima šifriranih imena Mr. White (Harvey Keitel) i Mr. Orange (Tim Roth). Pulp Fiction proslavio je Tarantina, a svi pamte i citiraju likove kao što su Vincent Vega (John Travolta) i Jules Winnfield (Samuel L. Jackson). Tarantino je poznat po stvaranju lako pamtljivih dijaloga koje se mogu prikladno citirati.

Tarantino ima jedno zlatno pravilo, prenosi nam Screendaily, naučite svoj dijalog. „Morate znati moj dijalog od početka do kraja“, rekao je Tarantino na Jeruzalemskom filmskom festivalu u Jeruzalemskoj kinoteci. “Bilo što drugo i mogao bih te otpustiti i početi ispočetka jer me jednostavno ne poštuješ. Plaćam ih da govore moj dijalog. To je njihov posao. Volim svoje glumce, ali volim i svoje likove.”

Opisao je trenutke u kojima se njegova glumačka postava gotovo pretvara u njegove likove, prenosi nam Screendaily, a izvedbu Christopha Waltza kao zlokobnog pukovnika Hansa Lande u akcijskom trileru iz Drugog svjetskog rata, Inglourious Basterds, postigla je tu razinu lucidnosti, rekao je Tarantino.

„Landa je najbolji lik koji sam ikada napisao i možda najbolji koji ću ikada napisati“, rekao je za Screendaily i nadodao „Kada sam prvi put pisao za lika nisam shvaćao, da je on lingvistički genij. On je vjerojatno jedan od rijetkih nacista u povijesti koji je mogao govoriti savršen jidiš.“.

Tarantino je otkrio da je nakon neuspješne audicije za ulogu gotovo odgodio cijeli film, čak je i rekao kako se brinuo da neće naći savršenog Landu te kako će sve povući, no ušetao je Christoph Waltz. „Njegovim nastupom bilo je očito da je on tip za ulogu, mogao je sve. Bio je nevjerojatan, vratio nam je film.” zaključio je Tarantino.