Mix

Savjeti stručnjaka: Ovo su učinkoviti načini usvajanja novih vještina

Nove vještine
Nove vještine Foto: Canva
Učenje novih vještina može biti izvrstan način održavanja kognitivne aktivnosti.

Otkrivanje novih interesa, sposobnosti i hobija, definitivno, nam može popraviti tmurne dane ispunjene dosadom. Iako je otkrivanje novih interesa i hobija zabavan proces, može biti i poprilično zamoran.

Uz ovih nekoliko savjeta znanstvenika Shahrama Heshmata, hobije i nove vještine usvojit ćete u tren oka, prenosi Psychology Today.

Korak po korak!

Kako biste napredovali u učenju novih vještina, bitno je postepeno si postavljati ciljeve. Kroz postavljanje manjih ciljeva, dobit ćete jasan dojam o vašem razvoju. Uz precizno definirane zadatke lakše ćete primijetiti vaš pomak. Usvajanje jednostavnijih elemenata vještine, na početku, će vam pružiti potrebnu motivaciju i samopouzdanje da ne odustanete, tvrdi Heshmata.

Zapamtite zašto ste počeli!

Prepreke poput manjka samopouzdanja i nesigurnosti, mnoge će odvratiti od usvajanja novih hobija ili znanja, pogotovo ako te novosti uče u odrasloj dobi. Baš zbog toga je važno zapamtiti što nas je potaknulo da krenemo u proces usvajanja ove vještine.

Nikad nije kasno!

Sigurno postoji nešto što vas je oduvijek zanimalo, možda je to sviranje gitare ili učenje borilačkih vještina, ali si neprestano govorite da je prekasno ili da se takve vještine uče tijekom djetinjstva. Ovakvim pristupom sprječavate ne samo usvajanje novih znanja i sposobnosti, nego i vaš osobni razvoj. Najbolje vrijeme za naučiti nešto novo je sad!
Sposobnosti nam nisu dane, već se razvijaju kroz vrijeme s toga: ne odustajte, mislite pozitivno i bacite se na posao!