Mix

U Hrvatskoj otvoren prvi pametni dućan: nema više skeniranja i naplate na blagajn

Pametna trgovina
Pametna trgovina Foto: Canva
Službeno je otvoren prvi pametni dućan u Hrvatskoj. Od 20. rujna, na lokaciji Kurelčeva ulica 1 u Zagrebu, otvorena je prva automatizirana prodavaonica, bez naplate na blagajni i skeniranja proizvoda.

Nova Konzum Smart trgovina, prva je takve vrste u Hrvatskoj i šire, a u svijetu ih postoji samo 200. Funkcionirat će na principu korištenja digitalnog novčanika i Konzum aplikacije, a radit će od ponedjeljka do subote od 8 do 21 sat, te nedjeljom od 8 do 13 sati.

Proizvodi će se automatski uračunati u potrošnju kada ih skinete s police ili maknuti s računa kada ih vratite na policu, a putem aplikacije će se naplati tek kad kupac izađe iz prodavaonice.

Informacije o naplati i točnom iznosu kupcima će odmah nakon naplate doći na e-mail i aplikaciju i to sve uz pomoć SMART tehnologije, tj. tehnologiji koja koristi umjetnu inteligenciju.

„To je AI tehnologija bazirana je na računalnom vidu za prepoznavanje artikala koje je kupac uzeo. Koristimo snažne grafičke kartice znatne procesorske snage za obradu video signala u realnom vremenu s više od 150 kamera. AI sustav integriran je s Konzumovim sustavima za naplatu i fiskalizaciju“, piše na službenoj stranici Konzuma.

Iako nema blagajni, čelnik Konzuma Zoran Mitreski napomenu je da će pametna trgovina ipak imati određen broj zaposlenika.

„Jedino čega u ovoj trgovini nema, a u ostalima ima su blagajne. Međutim, trgovinu ne čini samo blagajna. Ova trgovina ima zaposlenike koji rade sve te poslove, s tom razlikom da više ne moraju raditi na blagajni“, prenosi N1.