Mix

Uskoro izlazi Meg 2, a mi se prisjećamo 5 najboljih filmova sa morskim psima

Meg film
Meg film Foto: YouTube screenshot
Pet godina nakon originalnog filma u kinadolazi nastavak filma Meg s Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi. Ova akcijska avantura u svojem prvom dijelu pokazala se kao zabavan i ne baš pretjerano logičan film, idealan za ljeto kada je mozak na paši i vrijeme je odmaranja. Jason Statham u prvom dijelu spašava svijet od megalodona koji se nalazi u najdubljoj oceanskoj brazdi.

Sličan scenarij ćemo gledati i u ovom nastavku, ali ovog puta ljudima će u dubinama mora prijetiti više istrebljenih čudovišta nego u prethodnom filmu.

Povodom ovog film mi smo sastavili našu kratku listu pet najboljih ili najzabavnijih ljetnih filmovima sa morskim psima kao glavnim protagonistima.

1. Ralje
Naravno da se na prvom mjestu nalazi film s kojim je sve krenulo. Kultni film Stevena Spielberga iz 1975. godine pokrenuo je trend ljetnih filmova u kojima morski psi teroriziraju plivače. Ovo je pravo umjetničko djelo. Od produkcije, do muzike, radnje, akcije, efekata. Sve u ovom i dalje je savršeno da vas još jednom prođu trnci dok ga budete gledali. Zanimljivo da je ovaj triler nastao na temelju istinitih priča napada morskog psa na rijeci Mississippi početkom 20. stoljeća. U ekranizaciji je priča nešto promijenjena pa je tako glavni krivac velika bijela morska psina i napadi se događaju na moru. Svakako vam preporučujemo ovaj klasik u vrućim ljetnim danima.

2. Pakao pod morem
Ovaj film iz 2017. godine garantirano će vam se usjeći u sjećanje i sjetit će te ga se svaki put kada uđete dublje u more. Radnja se zbiva u Meksiku gdje dvije cure odluče promatrati morske pse tako što ih spuste u kavezu u more. Problemi nastaju kada se kavez otkvači od broda i cure ostanu same u metalnom kavezu okružene gomilom morskih pasa 47 metara ispod površine. Kako djevojkama ponestaje kisika ubrzo moraju izaći iz kaveza, a tada tek počinje prava drama.

3. Opasnost iz dubine
Kao i u stvarnom životu tako i u ovom filmu, surferi su česta meta napada morskih pasa. Najvjerojatnije jer njihove daske u moru poprimaju obrise tuljana koji su omiljena prehrambena namirnica morskih pasa. I u ovom filmu glavni krivac je bijela morska psina, dok je lovina studentica medicine na odmoru u Meksiku. Većina filmova o napadima morskih pasa, zapravo se čini kao antireklama za ljetovanje u Meksiku. Zarobljena na jednom malom grebenu nekoliko desetaka metara od obale, surferica mora pronaći način kako se domoći kopna prije nego što dođe plima. I morski pas.

4. Duboko modro more
Nakon što je serijal Ralje konačno završio, filmovi o morskim psima na duži period su nestali sa scene. To se promijenilo 1999. godine s filmom Duboko modro more. Film govori o tri genetski izmijenjena morska psa koji vrebaju i ubijaju svoje tvorce i druge preživjele u podmorskom postrojenju. Ovog puta titulu zločinca nije ponijela velika bijela morska psina, već ona dugonosa. Duboko modro more još je jedan kultni dragulj. Thomas Jane, Samuel L. Jackson, još par poznatih njuški.

5. Sharknado
Za kraj smo se odlučili preporučiti vam jedan specijalan film kojeg je jako teško opisati. Serijal Sharknado filmova počeo je 2013. godine i od tada ne prestaje njihova hiperprodukcija. Gotovo svake godine izađe novi nastavak, jedan luđi od drugoga. U ovome filmu scenarij je potpuno bizaran. Grad u Americi pogodi tornado koji je iz oceana pokupio gomilu morskih pasa. Stanovnici grada tako se od letećih morskih pasa moraju braniti sačmaricama, granatama, sjekirama i motorkama. Ova akcijska nebuloza od filma jednostavno je toliko loša da je dobra. Savjetujemo da igrate igru “popij si malo svaki put kad nešto na ekranu izgleda loše”. Za 10 minuta ste gotovi.