Kad umor i vremenska stiska odrade svoje, često znamo posegnuti za brzim i nezdravim obrocima. Iako će šećerasti ugljikohidrati izazvati kratkotrajni energetski boom, na kraju će nas dovesti do manjka energije.
S obzirom na to da nikome ne želimo šećerne mamurluke, evo par Lifehackerovih kombinacija koje su uvijek pri ruci, a pomoći će i u održavanju trajne energije.
Bademi, orasi, pekan orasi
Samo jedna porcija badema donosi 6g prirodnih, biljnih proteina, 4g vlakana i 13g nezasićenih masti te 1g zasićenih masti. Pa nije ni čudo što koštaju “boga oca”.
Osim toga, bademi sadrže magnezij koji pomaže u proizvodnji energije u tijelu i održava zdrav imunološki sustav.
Jabuke, banane, naranče
Jednostavni ugljikohidrati iz voća pomažu u stvaranju energije koja će dovesti do postupnijeg porasta šećera u krvi, što rezultira izostajanjem energetskog pada kasnije.
Ako ste već umorni, posegnite za voćem koje je lako jesti, poput jabuke ili banane. Za više proteina, vlakana i masti dodajte maslac od kikirikija.
Zobena kaša
Lako se kuha te sadrži vlakna i proteine, što znači da će energija koju dobijemo iz njih trajati dulje.
Dovoljno je imati paketić pahuljica sa sobom i poslužiti se vrućom vodom, ili je ugrijati u mikrovalnoj. Za više okusa možete dodati bobičasto voće i orašaste plodove.
Peanut butter jelly time s kruhom od cjelovitih žitarica
Maslac od kikirikija osigurava masnoće, proteine i vlakna koji su zdravi za srce, dok kruh od cjelovitog zrna sadrži vlakna i proteine koji pružaju dugotrajnu energiju.
Jogurt i voće
Miješanje običnog jogurta s bilo kojim voćem koje imate (banane, bobice, mango…) daje proteine za sitost i dugotrajnu energiju iz voća.
Jednostavan način da bismo uvijek imali voće pri ruci jest kupiti smrznuta pakiranja unaprijed – dulje traju.
Nasjeckano povrće i humus
Humus ima mješavinu vlakana i proteina, a povrće je također bogato vlaknima i brojnim drugim hranjivim tvarima.
Da si olakšate posao, unaprijed nasjeckate povrće, npr. sirovu mrkvu, i umačete do mile volje.
Sir i krekeri od cjelovitog zrna
Nema previše filozofije – narežeš si sira i umjereno mlatiš po krekerima od cjelovitog zrna.
Sir će osigurati nešto proteina, a krekeri će se vlaknima i ugljikohidratima pobrinuti za dugotrajniju energiju.
Definitivno ćete biti zasićeni, a kroz 2 sata nećete se osjećati kao da vas je netko dodatno isprebijao.