Mix

Životni savjeti psihologa: evo kako popraviti kvalitetu svog života i biti sretniji

Kvalitetan i sretan život
Kvalitetan i sretan život Foto: canva
U današnjem ubrzanom i hladnom svijetu svakodnevica mnogih otežana je zbog velike količine stresa, bilo to zbog problema na poslu ili u privatnom životu. Postizanje kvalitetnog i sretnog života izazovan je zadatak, ali na sreću mnogi psiholozi nam pružaju savjete pomoću kojih to možemo postići.

Iako je svatko jedinstven i ne postoji univerzalna formula koja će nam osigurati sreću, za ovih nekoliko smjernica, većina se psihologa slaže da će pridonijeti kvaliteti vašeg života, prenosi thriveworks.com.

Samosvijest

Aktivno radite na razvijanju samosvijesti kako biste bolje razumjeli svoje emocije, misli i ponašanje.

„Misli nisu činjenice. I nisu prijetnje. To su, pa, samo misli. Ako naučimo napraviti korak unatrag i promatrati ih umjesto da se bavimo njima ili se borimo s njima, naši će se životi odmah poboljšati“, tvrdi klinička psihologinja Anna Prudovski.

Samosuosjećanje

Od malena nas uče da je sebično sebe stavljati na prvo mjesto. Empatija i razmišljanje o životima drugih vrlina o kojoj se često priča i čija se važnost konstantno ističe, ali jako rijetko se govori o potrebi za razvijanjem samosuosjećanja. Ova riječ se odnosi na sposobnost prihvaćanja svojih grešaka, problema te razumijevanja samoga sebe i svojih postupaka.

„Nećete doživjeti transformaciju preko noći, ali predanost razmišljanju, osjećanju i činjenju stvari na drugačiji način omogućit će drugačiji rezultat”, objašnjava ona. „Naučiti se suprotstaviti negativnom samogovoru preduvjet je za prihvaćanje i suosjećanje prema sebi“, kaže terapeutkinja Julianne Schroeder.

Upravljanje stresom

Naučite tehnike za upravljanje stresom, kao što su duboko disanje, meditacija ili joga. Toliko smo opterećeni svakodnevicom da često zaboravljamo stati i predahnuti.

Bez obzira na naše obveze, vrlo je važno naučiti kako se opustiti i kada.

„To bi trebalo uključivati gledanje u ogledalo i vidjeti kako vam se lice opušta, čeljust opušta, ramena opuštaju”, objašnjava. „Uz pravo opuštanje, adrenalin napušta vaše tijelo te se tada možete jasno suočiti s problemom. Uvijek će biti faktora stresa, ali ako u potpunosti razvijete metodu smanjenja kemije stresa,lakše ćete rješavati probleme“, naglasio je doktor Murray Grossan.

Održavanje zdravih odnosa

Čovjek je društveno biće, a izolacija i odvojenost od grupe ozbiljno nam mogu naštetiti. Bitno je njegovati bliske odnose s obitelji i prijateljima, jer su socijalni odnosi ključni za sreću. Osim razvijanja zdravih odnosa, bitno je one negativne i toksične ostaviti u prošlosti.

Samobriga

„Stavka koja čini najveću razliku jest briga o sebi”, kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Jenn Kennedy. Kada se ljudi bave vlastitim potrebama, to ima omogućava lakše i razumnije suočavanje s problemima i svakodnevnim situacijama.

„Što god čini da se osjećate bolje i osjećate dobro prema vama, korisno je za poboljšanje vašeg mentalno zdravlje.”

Kao što smo rekli, ovo nisu savjeti koji će u potpunosti riješiti vaše probleme, ali će praćenje istih sigurno pridonijeti kvaliteti vašeg života.