Ovo ne treba reći

Izbjegavajte ove fraze pri razgovoru za posao! Mogle bi vas koštati željene pozicije

Razgovor za posao
Razgovor za posao Foto: Canva
Ove Fraze treba izbjegavati na razgovoru za posao! Saznajte koju su i što govore o vama

Razgovor za posao i priprema za njega, neki su od najtežih koraka pri traženju posla. Na sreću, postoji nekoliko taktika koje možete primijeniti kako biste impresionirali budućeg poslodavca tijekom razgovora za posao.

Recite svom sugovorniku, na primjer, što vas u vezi s novim poslom uzbuđuje. To pokazuje da ste strastveni oko posla i zainteresirani za novu priliku. Pitajte s kojim se problemima susreću, da ih možete riješiti prvog dana kako biste se počeli pripremati ako vas zaposle. Kimajte glavom i smijte se dok ispitivač govori kako biste pokazali da ste samouvjereni i sposobni.

Postoji, naravno, nekoliko ponašanja koja biste željeli izbjeći, poput fraza koje bi mogle odbiti vašeg sugovornika. Njih nam je istaknuo Nolan Church, bivši regruter u Googleu i izvršni direktor tvrtke FairComp, a ove fraze trebamo izbjeći, prenosi nam cnbc.

"Previše radim" ili "Ja sam perfekcionist"

Za početak, kada vas ispitivač pita što možete poboljšati, nemojte koristiti izraze koji vam govore da mislite da nemate što naučiti. To mogu biti fraze poput "Previše radim" ili "Ja sam perfekcionist", kaže Church. Uokviruju se kao mane karaktera, a zapravo su komplimenti.
Kad to učinite, percepcija je da ste "puni sebe", i “neautentični”. Mogli bi pomisliti da ili niste iskreni o tome kakva ste osoba ili da iskreno mislite da ne možete postati bolji kao radnik.

Zapamtite, "Ne zapošljavaju vas da budete savršeni", kaže on, "Zapošljavamo vas da rastete s nama". Umjesto ovih praznih fraza, Church preporučuje davanje primjera pogreške koju ste napravili, što ste naučili iz nje i kako ste se poboljšali u budućnosti.

Fraze koje prebacuju krivnju

Ne govorite ništa negativno o ljudima s kojima ste radili. Bilo da se radi o bivšem kolegi, menadžeru ili tvrtki, “sve što prebacuje krivnju s vas na nekog drugog” zvuči loše, kaže Church.
“Ljudi s kojima želite raditi preuzimaju potpunu odgovornost za svoje radnje“, govori stručnjak, „čak i ako ste zabrljali“.
Preuzimanje odgovornosti ukazuje na to da ste dovoljno skromni da priznate da niste savršeni i da ste voljni učiti iz svojih pogrešaka te postati bolji.
“Želite raditi s ljudima koji imaju samosvijest da znaju kada su pogriješili i ažuriraju vlastite mentalne modele kako bi to popravili”, kaže Church.

"Ne znam!"

Konačno, izbjegavajte odgovaranje na pitanja s "Ne znam".
Kad čuje taj odgovor, prvo na što Church pomisli je “U redu, znači, razgovor je gotov? Nećeš riješiti ove probleme?", ističe stručnjak.
Osobito ako se radi o mladim ljudima koji tek počinju karijeru, moguće je da nemate puno iskustva ili anegdota iz kojih biste mogli izvući konkretne primjere onoga što ste uspjeli postići. U tim slučajevima je u redu reći „Ne znam, ali ovako bih to shvatio“. Navedite neke primjere kako biste se hipotetski uhvatili u koštac s problemom kako biste pokazali da biste bili proaktivni u poslovanju.
U konačnici, dobijete li posao, bit ćete plaćeni za rješavanje tog problema, tako da i na razgovoru trebate dokazati da vam to nije problem.