Report

Uginuo je Bobi, najstariji pas na svijetu! Bit će zapamćen po Guinnessovom rekordu

najstariji pas na svijetu Bobi i njegov vlasnik Leonel Costa
najstariji pas na svijetu Bobi i njegov vlasnik Leonel Costa Foto: Facebook screenshot/@Dr.KarenBecker
Guinnessova knjiga rekorda objavila je tužne vijesti o smrti Bobija, najstarijeg psa na svijetu. Bobi je živio 31 godinu i 165 dana, a cijeli je život proveo sa svojim dragim vlasnikom Leonelom Costom i njegovom obitelji u portugalskom selu Conqueiros.

Pas je preminuo 20. listopada u bolnici za životinje, a Bobijevu smrt objavila je dr. Karen Becker, veterinarka koja se s Bobijem susrela nekoliko puta.

Bobi je 2. veljače 2023. proglašen najstarijim psom na svijetu i najstarijim psom ikada. Registriran je 1992. u Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (Veterinarska medicinska služba općine Leiria), koja je potvrdila njegov datum rođenja. Bobijevu dob također je potvrdio SIAC, baza podataka za kućne ljubimce koju je odobrila portugalska vlada.

Iako je živio duže nego bilo koji drugi verificirani pas u povijesti, Bobi je imao sreće što je doživio i svoj prvi rođendan. Naime, kako je rekao i sam vlasnik za Guinnessovu knjigu rekorda, Bobi je rođen u leglu od četiri štenca, no budući da je Leonelova obitelj već imala previše životinja, njegov otac ih je odlučio ubiti. “Nažalost, u to vrijeme stariji ljudi smatrali su normalnim […] zakopati životinje u rupu kako ne bi preživjele”, otkrio je Leonel.

Leonelovi roditelji odlučili su uzeti štence dok je njihova majka odsutna, ali slučajno su ostavili Bobija. Bio je skriven među hrpom drva, pa ga Leonelovi roditelji nisu uočili. Bobija su ubrzo otkrili Leonel i njegova braća, koji su ga sakrili od raditelja. Kad su njihovi roditelji saznali za Bobija, bilo je prekasno da ga uspavaju, pa je postao dio obitelji.

View this post on Instagram

A post shared by Pubity (@pubity)

Njegov vlasnik Leonel istaknuo je “mirno i spokojno” okruženje kao tajnu Bobijeve dugovječnosti. Osim toga, Bobi nikad nije bio vezan, na lancu ili povodcu. Uvijek je uživao u slobodnoj šetnji prirodom oko svoje kuće. Kako je stario, Bobi je postajao sve manje pokretan pa je većinu vremena provodio u dvorištu sa svojim mačjim prijateljima. Leonel je Bobija opisao kao „vrlo društvenog“ psa.

Kao tajnu Bobijeve dugovječnosti, Leonel je istaknuo prehranu jer je jeo isključivo ljudsku hranu. „Što smo mi jeli, jeli su i oni“, rekao je Leonel. Prije nego što je hranu poslužio Bobiju, Leonel ju je namakao u vodi kako bi uklonio začine.