"Alien crvi"

Francuska pod opsadom: Gigantski predatorski crvi potiho okupirali zemlju, biolozi u šoku

Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros)
Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Pierre Gros
\\folder\galerija Galerija Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Foto: Pierre Gros Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Foto: Pierre Gros Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Foto: Pierre Gros +5 Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Galerija
Biolozi upozoravaju na invaziju divovskih grabežljivih crva na francuskim teritorijima na čak četiri kontinenta. Njihovo često pojavljivanje posljednja dva desetljeća nije zadobilo pretjeranu pozornost, no sada predstavljaju prijetnju fauni, ističu znanstvenici.

Biolog Jean-Lou Justine, prirodoslovac Pierre Gros i još trojica njihovih kolega proveli su petogodišnju studiju na više od 700 mjesta diljem francuskog teritorija, gdje su se crvi pojavljivali od 1999. godine. Studija je objavljena u utorak u znanstvenom časopisu PeerJ

Prije pet godina Gros je prof. Justineu, inače profesoru u pariškom Prirodoslovnom muzeju, počeo slati fotografije vrlo neobičnih crva koje je otkrio u svojem vrtu.

"Alien crvi", kako ih neki zovu, svi su klonovi koji se neprekidno aseksualno reproduciraju. Ovi predatori izvorno su iz Azije, a hrane se glistama. U sebi imaju biološko oružje poznato kao "tetrodotoksin" kojim imobiliziraju svoj plijen. Jedan od kolega prof. Justinea navodno je jednog crva stavio u usta i to je opisao kao "jedno od najgorih iskustava u svom životu".

Tijekom izrade studije tim znanstvenika identificirao je pet vrsta "alien crva" u Francuskoj i francuskim prekomorskim teritorijima. Većina vrsta naraste oko 30 centimetara, no neke vrste mogu narasti i do jednog metra. 

Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Foto: Pierre Gros

Ni sam prof. Justine, inače stručnjak za parazite i crve, baš kao ni drugi biolozi, isprva nije vjerovao da se radi o tako velikoj prijetnji.

"Čudno je da su ti dugački crvi žarkih boja izbjegli pažnju znanstvenika i vlasti u jednoj europskoj zemlji tako dugo", piše u studiji.

Jedan od crva, koji ima glavu poput čekića, može narasti i do jednog metra i "klizi" kroz tlo poput njegovih morskih rođaka. Snimke pojavljivanja ovih crva datiraju od 1999. godine, kada je jedna obitelj znanstvenicima poslala VHS kazetu. Crvi su im bili čudni, pa su ih snimili i poslali biolozima. 2013. godine u jednom je vrtiću na igralištu pronađeno cijelo leglo. Zbog veličine su isprva mislili da se radi o zmijama. Od 1999. do 2017. čak 111 puta na jugu Francuske pojavljivali su se crvi s čekićastom glavom, većinom u vrijeme toplih i vlažnih perioda. 

Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Pierre Gros) Gigantski predatorski crvi okupirali Francusku (Foto: Laurent Charles) Foto: Laurent Charles

Znanstvenici upozoravaju da ovi crvi predstavljaju ozbiljnu prijetnju svojem novom okruženju. Slične invazije već su uzrokovale probleme u Škotskoj i Irskoj – smanjen je prinos poljoprivredne trave za čak 6 posto.