Mix

Baš im hvala! Sony patentira algoritam za ispravljanje vaše posture dok sjedite

Man
Man Foto: Folder.hr
Nekoć automobili nisu imali baš dobre sigurnosne pojaseve. I onda se pojavio Volvo, djelatnici švedske kompanije su to promijenili s novim sigurnosnim pojasom koji ima tri točke vezanja. Volvo nije htio patentirati taj izum jer su smatrali kako je dobro sačuvati neke živote. Opet — ti sačuvani životi mogu kupovati nove automobile, ali nećemo odmah u sive scenarije. Bar ne s Volvom, u ovoj priči to nisu zaslužili. Za razliku od Sonyja.

Redovito se grbimo ispred naših ekrana, nije važno gledamo li filmove, igramo igre, tipkamo članke ili poslovne izvještaje. Posljednjih godina je došlo do izmjena u krugovima znanstvene i medicinske zajednice. Više se ne inzistira na „pravilnom sjedenju i posturi” te je svaka postura sasvim okej sve dok predugo ne ostajete u njoj/ne osjetite bol. Trebat će dugo vremena da se ovo mišljenje ustali u javnosti pa ćete i danas čuti dobar stari imperativ „Ispravi se!”. Sony planira to iskoristiti, podnijeli su patent za softver koji će umjetnom inteligencijom procjenjivati posturu gejmera.

Kažu kako će procjenjiuvati posturu i fizičke pokrete igrača u potrazi za repetitivnim, nebalansiranim i pretjeranim pokretima, baš kao i uzorcima koji će poboljšati kvalitetu igranja te će sve to uspoređivati sa zacrtanim pragovima kako bi se na vrijeme otkrila stanja koje ne pridonose zdravlju. Wow. Umorili smo se.

Što to znači? Sony će vam prekidati gameplay kako bi vas upozorili da ispravite posturu, a to znači i kako će vas Sonyjevi alati snimati, bilježiti sve vaše pokrete i okruženja te čuvati to na svojim serverima. Kome treba, neka izvoli.

Mi imamo ponavljajući tajmer na satu svakih 45 minuta da ustanemo iz stolice. I bar jedan od nas spava s trudničkim jastukom iako je muškarac.

Vezani članak >>> Najbolja kupnja ikad: muškarac sam od 32 godine, nisam trudan, ali sam se zaljubio u jastuk za trudnice