Pravda je izašla na vidjelo

Čovjek dokazao nevinost i pušten je iz zatvora nakon 35 godina zahvaljujući staroj epizodi Razbijača mitova

Otvorena zatvorska ćelija
Otvorena zatvorska ćelija Foto: Canva
Razbijači mitova dokazali su puno toga, ali i nevinost lažno optuženog čovjeka

Za one koji su možda zaboravili na kultnu seriju, Razbijači mitova (Mythbusters, 2003.-2018.) riječ je o znanstvenoj TV emisija koje se izvorno prikazivala na Discovery Channelu, a pratila je stručnjake za specijalne efekte Adama Savagea i Jamieja Hynemana, koji su svojom stručnošću testirali valjanost glasina, mitova, filmskih scena i vijesti.

\\folder\vezani_članak zatvorski blok u crno bijelom Report Samo za obožavatelje True Crimea! Jeziva stranica pokazuje posljednje riječi osuđenika na smrt

Iako su oblikovali popularnu kulturu i riješili mnoge dileme i nesuglasice modernog svijeta, no da bi njihovi savjeti pomogli u oslobođenju čovjeka iz zatvora nije bilo za očekivati.
Čovjek u pitanju je John Galvan, a 2007. je odslužio otprilike 21 godinu u doživotnoj robiji za zločin koji nije počinio kada je na zatvorskoj televiziji vidio nešto za što je mislio da bi mu konačno moglo pomoći da dokaže svoju nevinost i osigura svoju slobodu. To je bila repriza epizode Razbijača mitova.

U epizodi "Hollywood on Trial", koja je izvorno emitirana 2005., voditelji emisije Jamie Hyneman i Adam Savage pokušavaju reproducirati poznate scene i često korištene zaplete iz holivudskih filmova s ciljem utvrđivanja njihove znanstvene valjanosti. Pitanje koje je zanimalo Galvana bilo je ono "Može li se cigaretom zapaliti lokva benzina".

\\folder\vezani_članak Grupna selfie slika osoba u baru Report Za ovo trebaš biti genije! 5 osoba koje su se inkriminirale selfijem!

Voditelji emisije prvotno su pretpostavili da bi zapaljena cigareta mogla zapaliti proliveni benzin kao što smo vidjeli na televiziji i u filmovima. Međutim, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja izazivanja požara, uključujući i kotrljanje zapaljene cigarete izravno u lokvu benzina, tim je zaključio da je vrlo malo vjerojatno da bi bacanje cigarete u benzin moglo izazvati požar.

Zatvorenik je priznao da je zapalio Molotovljev koktel cigaretom, ali epizoda je pokazala da je takav potez gotovo nemoguć. Galvan je kontaktirao svoju odvjetnicu i srećom uspio poništiti godine nepravde te je 2022. službeno pušten iz zatvora.

\\folder\vezani_članak Maskirani muškarci provalili u televizijski studio Mix Naoružani muškarci upali u televizijski studio tijekom prijenosa uživo

Kada je gospodin Galvan tvrdio da je nevin, detektiv koji je bio zadužen za slučaj ga je pretukao, rekao je Galvan, prenosi nam Innocence project. Na kraju, John to više nije mogao podnijeti i pristao je priznati na zločin koji su detektivi potpuno izmislili kako bi prekinuli zlostavljanje.

U izjavi se tvrdi da su John, g. Almendarez i Francisco Nanez (šurjak g. Almendareza) zapalili vatru bacivši bocu napunjenu benzinom na zgradu, a zatim bacili cigaretu u bazen benzina na trijemu. Galvan, koji je tada imao 18, bio je osuđen na doživotni zatvor bez pomilovanja.