Mix

Creed III je u kinima. Može li ustati sam, bez Rockyja?

creed III naslovna recenzija
creed III naslovna recenzija Foto: Youtube Screenshot
Pred Michaela B. Jordana je stavljena teška misija — redateljski prvijenac s ogromnim budžetom i očekivanjima. Već ranije se Rockyjeva franšiza pretočila u priču o Adonisu Creedu s legendarnim Rockyjem Balboom u kutu ringa. Filmovi „Creed” i „Creed II” su uspješno preuzeli duh ranijih filmova, a opet su se izdvojili kvalitetom prezentacije. Ovaj put nema Rockyja, Michael B. Jordan je u glavnoj ulozi, ali i redateljskom stolcu, a tu je i najveći holivudski newcomer spreman za davanje i primanje teških udaraca. Kako je ispao? Saznao sam u kinu.

Prošao sam vlastiti put slomljenog šampiona kako bih mogao ovaj film pogledati u kinu. Imam problema s leđima, ali karte za pretpremijeru trećeg Creeda sam imao u džepu tjednima ranije. Za IMAX. Nisam mogao dopustiti da propadnu. Jer je prvi sportski film snimljen IMAX kamerama. I meni najiščekivaniji film godine. Jedinica i dvojka su uvjerljivo filmovi koje sam pogledao najviše puta. Nekad potpuno fokusirano, nekad u pozadini, nekad tijekom vlastitog treninga „na rate”… Nije bilo sumnje, idem ovo gledat pod svaku cijenu, makar i šepav i pogrbljen.

Gdje novo poglavlje počinje?

Adonis Creed je na zalasku karijere, na početku filma je opet u ringu sa starim znancem. Nakon meča odlazi u zasluženu mirovinu gdje se posvećuje promociji boksačkih mečeva („Don King minus kosa”) te vođenju boksačke dvorane s Dukeom, sada već legendarnim trenerom kojeg glumi Wood Harris. Uz profesionalno grananje, Adonis pliva uzburkanim vodama i u privatnom životu, uloga oca i muža zahtijeva puno pažnje, a i majka mu pati od zdravstvenih problema. Uz sve ovo, u život mu ponovno izranja i Damien, prijatelj iz nikad zaboravljenog, ali potisnutog djetinjstva. Očito je kako je Dame proveo niz godina u zatvoru, a Adonis se osjeća krivim za ono što mu se dogodilo. Ono što slijedi je kompleksna priča o krivnji i grižnji savjesti, oprostu drugima i samima sebi, obitelji, osveti i iskupljenju.

Nisam očekivao kako će mi Michael B. Jordan ovo napraviti, ali ovo je možda najmračniji i najkompleksniji Creed dosad, ali i ako promatram sve filmove od prvog Rockyja do danas. Jasno mi je zašto Stallone ističe kako ne bi odveo film u ovom smjeru, on je uvijek bio za lakši pristup. A kad smo kod dobrog starog Sylvestera, gdje je on?

Gdje je Rocky?

Rocky se spominje u filmu samo referencom na jednu staru borbu, ali se nitko ne osvrće na njegovu odsutnost. Kraj drugog Creeda je lijepo ispratio Rockyja koji se vratio svom sinu i upoznao unuka, a sada Adonis (i Michael B. Jordan i čitava produkcija) pokazuje kako je sam svoj čovjek. Zakulisne igre su nešto kompleksnije, Stallone je vokalan oko trećeg Creeda te ističe kako ga nikada neće gledati, ljut je na pohlepnog producenta koji ima prava na lik Rockyja iako ga je Stallone stvorio. I žao nam je, ali ovaj film zaslužuje živjeti. Creed zaslužuje raširiti vlastita krila i ući u ring još koji put.

We major!

Nekoliko je stvari koje moram istaknuti i teško mi je odlučiti čemu se prvo posvetiti, ali morat ću ovim putem… Jonathan Majors kao „Diamond” Dame! Majors nije nova nada, još od filma The Last Black Man in San Francisco mi je na radaru, ali sada i mainstream Hollywood razumije tko je on i za što je sposoban. Ovo je njegova godina.

creed III naslovna recenzija Jonathan Majors Dame Foto: Youtube Screenshot

Jonathan Majors sjaji u ovoj ulozi. I svakoj drugoj u kojoj se pojavi. (Izvor: Youtube Screenshot)

Dobio je ulogu Kanga Osvajača i bio jedina svijetla točka u Ant-Manu 3, svoju izraženu muskulaturu je iskoristio i za ulogu izmučenog boksača koji mora poravnati račune, a priča se i o vrhunskoj ulozi izmučenog bodybuildera u nezavisnom filmu Magazine Dreams koji još nisam imao prilike pogledati. U ulozi Damea koji izlazi iz zatvora, koji je u zatvoru pratio Creedovu karijeru smatrajući da je Creedov put do zvijezda trebao biti njegov put… Razbio je! Teško mi je bilo preskočiti uspoređivanje dviju zvijezda filma, ali mi je Majors dominirao svakom scenom u kojoj se pojavio, čak i scenama koje dijeli s Jordanom. Majors ima rijetku kvalitetu da prenosi emocije čak i kada ništa ne govori, nešto što sve više uočavam i na Pedru Pascalu. Iako je antagonist filma, gotovo svatko će na trenutke suosjećati s njim jer ništa nije crno/bijelo.

Maestralni potezi šakama i kamerom

Kamera i montaža su na nevjerojatno visokoj razini, ljudi uključeni u produkciju su tjednima snimali neke borbe, čak i ako im je trebalo samo nekoliko minuta za film. Ono što se posebno ističe je Jordanova fascinacija animeom i borbama iz svijeta animea, taj utjecaj je očit u nekim borbama, ali Jordan javno ističe taj utjecaj. Jedna scena je posebno pamtljiva, Jordan je rekao kako je u pitanju remiks jedne famozne borbe iz Dragon Ball Z-ja. Kada ju vidite, bit će vam jasno. Jordanovo snalaženje u redateljskoj ulozi na prvu iznenađuje, ali uz pokoju sekundu za razmišljanje postaje očito — odrastao je pred kamerama i gledao je čitav niz dobrih i odličnih redatelja na djelu. I sam Ryan Coogler mu je rekao kako nikad neće biti pravo vrijeme za redateljsku ulogu, da se samo treba odvažiti i prihvatiti priliku. Čak i postoji nekoliko hrabrih scena kakvima dosad nismo imali priliku svjedočiti u čitavoj franšizi, a ponajviše mislim na borbu Damea i Adonisa bez buke, publike i televizijskih kamera. Na samom početku te važne scene mi je djelovalo „gimmicky”, ali brzo sam prihvatio ovaj novitet i prigrlio ga objeručke, kao starog prijatelja.

Ne smijem zaboraviti…

Tessa Thompson kao Adonisova žena Bianca predstavlja njegovu zvijezdu vodilju, ona mu daje zeleno svjetlo za teške odluke u životu, a malena Mila Davis-Kent glumi njihovu gluhonijemu kćer koja krade gotovo svaku scenu u kojoj se pojavi.

creed III naslovna recenzija Mila Davis Kent Foto: Youtube Screenshot

Mila Davis-Kent je tek počela! (Izvor: Youtube Screenshot)

Moram napomenuti kako je barem dvije trećine kino-dvorane bila muška publika, ali ovako slojevit i maestralan film je za svakoga. Ako moja leđa budu bolje, za vikend ću probati nagovoriti djevojku da ga pogleda sa mnom u kinima. Ako neće, mogu i sam.

Ocjena?

4.5/5 (samo zbog nekih shortcuta u priči koji su gotovo nemogući u stvarnom životu)