Mix

Izdavačka kuća dala ugovor reperu koji je umjetna inteligencija. Brzo su se predomislili

FN MEKA
FN MEKA Foto: Tik Tok Screenshot
Živimo u vremenu kada umjetna inteligencija više nije budućnost, već sadašnjost. AI je dosegao tu razinu da slika originalna djela, odgovara na pitanja i predviđa budućnost. Naravno nije riječ još o svjesnom programu, ali kako je krenulo, pitanje je godine kada ćemo doseći i tu razinu koje se neki od nas, pogotovo oni koji su gledali film Ex Machina, pomalo i pribojavaju.

Sukladno trendovima, tvrtka Capitol Music najavila je ugovor s umjetno inteligentnim reperom (predivna kombinacija pojmova) no zbog kontroverzi projekt je brzo ugašen. Izdavačka kuća ispričala se crnačkoj zajednici zbog neosjetljivosti u promociji ovog projekta. Mnogo repera odmah se pobunilo protiv projekta, smatrajući kako su resursi uloženi u FN Meku mogli biti pametnije uloženi.

Capitol Music Group, tvrtka u kojoj se nalaze velike diskografske kuće uključujući Capitol i Blue Note, najavila je da prekida veze sa svojim najnovijim kontroverznim izvođačem, FN Mekom, virtualnim robotskim reperom djelomično pokretanim umjetnom inteligencijom, koji se može pohvaliti s više od 10 milijuna pratitelja na TikToku.

Nakon velikog broja kritika (od digitalnog blackfacea do iskorištavanja i nerazumijevanja kulture), Capitol je najavio kako prekida sve veze s projektom FN Meka, što je stupilo na snagu odmah.

To nije sve u sagi oko FN Meke, osoba koja je davala glas ovom virtualnom reperu je rekla kako ga kreatori nisu platili te da mu se više ne javljaju. Je li to razlog zbog kojeg je Mekin profil na Instagramu zaključan i što na TikToku sada ima samo jedan video?

Tako je vrlo brzo završena avantura oko umjetne inteligencije u rap formi, ali jedno je sigurno, FN Meka sigurno nije posljednji pokušaj muzičke industrije da održi korak s vremenom.