Mix

Jeste li gledali pomalo zaboravljen film o kraljici Elizabeti nagrađen Oscarom?

The Queen
The Queen Foto: Youtube Screenshot
Jučer je svijet napustila kraljica Elizabeta II., a svijet su preplavile vijesti, izranjaju pojedinosti iz njezinog života, a Internet također nije stao s onim što Internet inače radi – memeovima.

Mi se nećemo previše petljati u čitavu priču jer na cijele događaje nemamo što dodati, samo vam želimo skrenuti pažnju na odličan film koji je najbolji prikaz kraljice Elizabete u igranom video-zapisu (ne nužno istinit, to ne možemo tvrditi).

The Queen je film Stephena Frearsa iz 2006. godine s Helen Mirren u naslovnoj ulozi te Michaelom Sheenom u ulozi Tonyja Blaira. Helen Mirren je osvojila Oscara za ovu ulogu. I nagradu BAFTA. I Zlatni globus. Njezinu glumu je ishvalila i sama Elizabeta.

Radnja prati britanske monarhe nakon smrti princeze Diane, njihovu potrebu za privatnosti, ali i zahtjeve javnosti za prikazom žaljenja. U filmu ćete vidjeti veliki broj poznatih glumaca.

Film na Rotten Tomatoesu ima ocjenu od 97 posto s čak 201 recenzijom. Nije mala stvar imati ovako dobru ocjenu 16 godina nakon premijere. Čak je i legendarni Roger Ebert filmu dao četiri zvjezdice (od četiri).

Film je i završni dio neslužbene trilogije scenarista Petera Morgana o britanskoj vlasti, a u sva tri filma Tonyja Blaira glumi Michael Sheen. Prvi film je The Deal (također ga je režirao Stephen Frears), drugi je Special Relationship, a sve završava s The Queen. The Queen je dobio najviše hvalospjeva, ali nemojte propustiti ni prethodna dva.