Mix

Jim Morrison je pio kao smuk, a karijeru je “uništio” rečenicom: “Pokazao sam ku***”

Jim Morrison/Instagram
Jim Morrison/Instagram Instagram screenshot
\\folder\galerija Galerija Jim Morrison/Instagram Jim Morrison/Instagram Foto: Instagram screenshot Jim Morrison/Instagram Jim Morrison/Instagram Foto: Instagram screenshot Jim Morrison/Instagram Jim Morrison/Instagram Foto: Instagram screenshot +3 Jim Morrison/Instagram Galerija
Frontmen rock benda The Doors, Jim Morrison, iza sebe je ostavio nevjerojatan opus glazbe i poezije. Bio je buntovnik s pokrićem, imao je žena i žena, nije se pretjerano drogirao, ali je pio kao smuk! Detalji koje otkriva njegova biografija „Nitko odavde ne izlazi živ“ izazivaju čuđenje, gađenje i poštovanje. Sve to pripada jednom i jedinstvenom Jimu. Žene su ga obožavale jer je u sebi imao: karizmu koja izaziva opsesiju, zanosni šarm i buntovništvo koje je graničilo sa zdravim razumom, otkrivaju autori biografije Jerry Hopkins i Daniel Sugerman.

„Mrzio je konformizam, uvijek je imao neobične stavove. Volio nas je šokirati. Pričao nam je stvari za koje je znao da će nam stvarati neugodu. Jednostavno ga nismo razumjeli, nitko od nas.“ – rekla je Jimova baka. Jim je sturdirao na filmskoj akademiji, bio je vrhunski student, načitan i rijetko ostavljen bez riječi, profesori su u njega polagali velike nade.

View this post on Instagram

A post shared by Jim Morrison (@jimmorrison)

Morrison je bio iznadprosječno inteligentan, testovi osobnosti koje su morali rješavati na akademiji opisivali su ga kao veselu, impluzivnu osobu dobrog duha. Kada je došlo do završnog rada, Jim je trebao snimiti kratki video uradak i tako napokon završiti studij. No, ni tu nije slijedio društvene norme i ono što se tada smatralo „normalnim“, on je jednostavno volio razbijati tabue pa je snimio pornić i to predao. Naravno da se nije proslavio s tim, profesori nisu mogli vjerovati što je učinio, šokirani i razočarani – odbili su mu rad.

Jim Morrison je imao mnogo žena, ali je samo jednu istinski volio, Pamelu. Znao ju je od srednje škole, a s njom je proveo i svoje zadnje dane u Parizu, gdje je preminuo 3. srpnja 1971. godine i zakopan. Jimove ljubavne avanture nisu bile s ovoga svijeta, uništavao se alkoholom i seksao s kim bi stigao, a uz to je izvodio ekscese gdje god bi se pojavio – to ga je valjda ispunjavalo. Iskušavao je ljudske granice tako što bi ponižavao i vrijeđao ljude, htio je vidjeti koliko se osoba može dugo suzdržavati dok ne pukne i pošalje ga u k****. Kad smo kod k****, Jim je doživio krah karijere kada je na jednom koncertu umalo pokazao spolovilo, svi su mislili da će ići do kraja i da će se skinuti pa ga je kolega iz benda u tome na vrijeme spriječio. Nakon toga je Jima privela policija i bio je na suđenju na kojem se nije htio pretjerano opravdavati i braniti te je rekao: “Pokazao sam k****”. Iako to nije učinio na koncertu, niti mu je bila namjera pokazati spolovilo, taj čin mu je srušio ugled i ta nepravda ga je dotukla.

Ovaj rocker nije štedio nikoga, a najmanje sebe. Još se dan danas nagađa je li mu Pamela presudila ili je stvarno umro od iscrpljenosti u kadi, usred Pariza. Njegovo tijelo nije vidio nitko osim Pamele, ni članovi benda, ni menadžer… Nitko! Je li njegova smrt bila krinka da se povuče iz svijeta slavnih? Je li ga ubila Pamela koju je znao dovoditi do ludila? Je li umro prirodnom smrću? Nitko točno ne zna odgovore na ova pitanja, ali nam je svima poznato i znamo da kroz glazbu Doorsa, Jim i dalje živi.