Mix

Još jedna šansa za gaming ekranizacije: Netflix snima film prema popularnoj igri

Big Daddy napada Jacka
Big Daddy napada Jacka Foto: YouTube screenshot
Nakon uspjeha koji su postigli sa serijom Arcane, Netflix se odlučio na adaptaciju još jedne popularne igre. Na red je došao BioShock. Streaming div Netflix udružio se s Take-Two Interactive, matičnom tvrtkom igre koja drži autorska prava za BioShock kako bi razvio potencijalni svemir građen oko radnje koja se odvija u igri.

BioSock je prvi puta objavljen sada već davne 2007. godine. Radi se o pucačini u prvom licu koja je smještena u podvodnom gradu pod imenom Rapture, čije je društvo fragmentirano u građanskom ratu, a mnogi su stanovnici ovisni o serumu za genetsko poboljšanje koji im daje nadljudske moći. Stanovnici žive u stalnom strahu od Big Daddyja, mutiranih ljudi koji su u poboljšanim ronilačkim odijelima. U ovaj svijet dolazi protagonist igre Jack, koji je preživio tajanstvenu avionsku nesreću. Tu kreće njegova avantura.

Igra je polučila ogroman uspjeh i prodana je u milijunskim brojkama, a nakon prvog djela slijedila su još dva nastavka — BioShock 2 i BioShock Infinite — koji su proširili distopijski krajolik jer su kombinirali akciju sa elementima znanstvene fantastike i horora.

Hollywood je gotovo odmah nanjušio potencijal ove franšize pa je tako prethodno planiran film sa studijom Universal i redateljem Pirata s Kariba Goreom Verbinskim koji je trebao biti mozak cijelog projekta. No, vrlo brzo nakon toga, pojavile su se dvije nedoumice koje će pratiti projekt u sljedećem desetljeću: proračun i R-Rating – puno krvi, nasilja, psovki i potencijalno golotinje. Verbinski i kasniji redatelj Juan Carlos Fresnadillo sukobili su se sa studijem oko ovih pitanja. Možda bi se stvari i izgladile da je samo rating bio problem, no nakon toga ispostavilo se kako novca nema te je projekt propao.

Predstoji nam da se nadamo kako ovoga puta neće biti takvih problema i da će BioShock biti barem upola uspješan kao Arcane.