Mix

Kritičari „opleli“ po novom reality showu: „Okrutniji je nego što su mnogi skeptici zamišljali!”

Netflixov reality show
Netflixov reality show Foto: Shutterstock/David Esser
Najnoviji Netflixov reality show, „Squid Game: The Challenge“, našao se na meti kritika.

„Squid Game: The Challenge“ inspiriran je kultnom serijom „Squid Game“, koja kritizira kapitalizam i potrebu za abnormalnim bogatstvom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Netflix US (@netflix)

Reality show mnogi smatraju licemjernim, jer serija na kojoj je baziran show osuđuje ovakve vrste natjecanja te iskorištavanje natjecatelja, tj. pojedinaca koji nisu u najboljoj ekonomskoj situaciji ili im je novac prijeko potreban.

„U jednom trenutku, natjecatelj postane toliko uznemiren zbog toga kako se razvija igra da se počne nekontrolirano tresti. Serija uživa u ovom trenutku, tako da ne možete skrenuti pogled s njegovog sloma. Poigrava se vašim suosjećanjem i onda nastavlja iskorištavati natjecatelje. Kada na to dodate aspekt lošeg financijskog stanja u kojemu se nalazi većina natjecatelja, Squid Game: The Challenge postaje odvratim“, napisao je Chase Hutchinson za Collider.

Osim manipulacije natjecatelja i iskorištavanja njihovih teških životnih situacija, mnogi tvrde da je Netflix ovim potezom pokazao nepoštovanje prema kreatoru originalnog materijala.

„Naravno, takav besraman i oportunistički pokušaj da se iskoristi prodorna kreativnost kreatora Hwang Dong-hyuka, nije iznenađujuć, s obzirom na to da mu platforma nikada nije pošteno platila, unatoč toga što je za njih napravio. Pa zašto onda ne bi kanibalizirali satiru o kapitalizmu uzimajući njegove slike, glazbene elemente, scenografiju i kostime dok pljuju u lice svim kritikama kojih se dotaknuo?“

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Netflix US (@netflix)

Hutchinson je ovaj serijal ocijenio s najnižom ocijenom, F, a njegovo razočarenje, ovim Netflixovim projektom, dijele i mnogi korisnici društvenih mreža te obožavatelji originalne serije „Squid Game“, koji su u nekoliko komentara napisali da show smatraju nepotrebnim i nehumanim.

Kako god bilo, jedno je očito, kreatori ove serije nisu shvatili poantu i premisu originalnog materijala, ili im (još gore) ista nije bitna.