Mix

Misteriozni slučaj „Wow” signala. Poruka izvanzemaljaca ili prirodni fenomen?

Izvanzemaljski signal
Izvanzemaljski signal Foto: Kitreel/Shutterstock
Astronomi su 1977. godine mislili da sanjaju. Uz nevjerojatno uzbuđenje, dočekala ih je i naizgled nerješiva zagonetka. Naime, njihovi mjerni instrumenti su zaprimili neobičan signal iz dubokog svemira. Jednog od njih je to toliko zapanjilo pa je na papiru pored očitanja napisao “Wow“, što je i danas službeni naziv slučaja.

Tajanstveni signal je izazvao veliko uzbuđenje u znanstvenoj zajednici i potaknuo brojne rasprave o mogućem porijeklu i značenju tog fenomena.

Događaj se odvijao na sveučilištu Ohio State University u sklopu SETI programa (Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom). SETI program je bio usredotočen na pronalaženje signala koji bi mogli biti indikacija prisutnosti naprednih civilizacija izvan našeg planeta. Koristeći veliki radio teleskop u okviru programa, astronomi su nadzirali nebo u potrazi za takvim signalima.

Futurism piše kako je tToga sudbonosnog dana, 15. kolovoza 1977. godine, astronom Dr. Jerry R. Ehman primijetio je izuzetno snažan signal koji je trajao 72 sekunde. Signal je dolazio iz specifičnog izvora.

Signal je bio iznimno jak u uskom frekvencijskom opsegu blizu 1420 megaherca, što je blizu frekvencije koju emitira vodik, najčešći element u svemiru. Zbog svoje jakosti i karakterističnog oblika, signal je privukao pažnju znanstvene zajednice i postao predmet brojnih istraživanja.

Međutim, unatoč intenzivnim naporima da se ponovi i locira signal, “Wow” signal nikada više nije bio uhvaćen. To je dovelo do nagađanja o mogućem izvoru signala. Neki su predlagali da je signal bio rezultat interferencije s nekog zemaljskog izvora, poput satelita ili radio stanica.

Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da je to malo vjerojatno objašnjenje, s obzirom na snagu i jedinstvenost signala.

Jedna od najintrigantnijih hipoteza je da je “Wow” signal zapravo bio poruka izvanzemaljske civilizacije. Ideja da su napredne inteligentne vrste sposobne slati poruke preko ogromnih udaljenosti izazvala je uzbuđenje među znanstvenicima, a i javnost je bila zainteresirana. Međutim, ova teorija je kontroverzna, jer je nemoguće dokazati ili opovrgnuti s obzirom na jednokratnu prirodu signala.

U posljednjih nekoliko desetljeća, istraživanja i tehnološki napredak omogućili su veću osjetljivost i preciznost u potrazi za sličnim signalima. Napredak u radio tehnologiji i razvoj svemirskih teleskopa omogućili su širenje SETI programa na globalnoj razini. Mnoge organizacije i znanstvenici širom svijeta nastavljaju tražiti znakove izvanzemaljske inteligencije, nadajući se da će pružiti odgovore na dugogodišnji misterij “Wow” signala.

Misterij “Wow” signala ostaje neriješen, ali je izazvao znatiželju koja potiče daljnja istraživanje svemira i našu potragu za odgovorima na pitanje postojanja drugih oblika života u svemiru.

Ako pak želite znati više o Wow signalu, NEMOJTE posjećivati Twitter. Zbog Wow signala smo saznali da postoji i „UFO Twitter”, niz „stručnjaka” koji pišu koješta.