Mix

Navodno smo dočekali i lijek za ćelavost, i to zahvaljujući jednom kemijskom spoju

Ćelavi potiljak
Ćelavi potiljak Foto: Shutterstock
Znanstvenici tvrde kako bi jedan protein mogao uzrokovati gubitak i rast kose, što bi moglo dovesti do lijeka za ćelavost i pomoći zacjeljivanju rana, prenosi Mirror. 

Nisu ništa spomenuli o zacjeljivanju rana na samopouzdanju, ali nekako podrazumijevamo da to ide ruku pod ruku.

Naime, protein TGF-beta kontrolira koje matične stanice u folikulu dlake rastu, a koje umiru, tvrde istraživači Sveučilišta u Kaliforniji koji su svoja otkrića objavili u Biophysical Journalu.

Čak i kada folikul dlake umre, ne umire njegov rezervoar matičnih stanica koje primaju signale o regeneraciji ili dijeljenju od TGF-beta proteina.

Studija ne samo da bi mogla dovesti do liječenja muške ćelavosti, već bi mogla i zacijeliti rane.

Koautorica studije Qixuan Wang objasnila je kako kada sci-fi likovima brzo zacjeljuju rane, vodimo se idejom da su to omogućile matične stanice. Wang tvrdi da je ovo istraživanje znanstvenike približilo razumijevanju ponašanja matičnih stanica, tako da ih mogu kontrolirati i poticati zacjeljivanje rana.

Folikuli dlake jedini su ljudski organ koji se redovito i automatski regenerira.

Za sada je poticanje rasta kose aktiviranjem matičnih stanica folikula moguće, no potrebno je više istraživanja, napominju autori studije.

Nije prvi put da znanstvenici misle kako su blizu rješenja

Još 2017. otkrivena je vrsta imunoloških stanica koje se nazivaju T stanice – ili Tregs – i koje imaju izravnu vezu s rastom kose.

Kad su te stanice uklonili iz miševa, na obrijanim dijelovima njihove kože više nije izrastala dlaka.

Prije se mislilo da rast kose u potpunosti ovisi o matičnim stanicama, ali najnovije istraživanje pokazalo je da folikuli dlake prestaju raditi bez Tregs-a, povećavajući izglede da se izgubljena kosa regenerira implantacijom stanica.

Jeftini šamponi i proizvodi da stiliziranje kose pridonose ćelavosti

Također, stručnjak za kosu i kožu i osnivač Este Medical Groupa Sam Cinkir tvrdi da bi gubitak kose kod mnogih muškaraca mogao biti posljedica jeftinih šampona i proizvoda koje koriste, a ne ćelavosti same po sebi.

„Proizvodi za oblikovanje mogu sadržavati između 15 i 25 kemikalija, a neki od tih sastojaka mogu oštetiti vaše vlasište, potaknuti perut i uzrokovati ispadanje folikula kose”, kaže Cinkir.

„Štetne kemikalije poput izopropilnog alkohola i propilen glikola uzrokuju sušenje i lomljenje te čine više štete nego koristi”, napomenuo je.

Kao još jednu uobičajenu pogrešku navodi korištenje previše proizvoda i pretjerano izlaganje kose kemikalijama ili prenasilno nanošenje.

Prije iduće kupnje šampona i sl. škicni poleđinu pakiranja, nikad ne znaš, možda se baš truješ prethodno navedenim. I možda da se malo pogladiš po glavi umjesto da se izmrcvariš.