Mix

Nintendo opet zakida svoje korisnike — neke igre potpuno padaju u zaborav

Moscow
Moscow Foto: Folder.hr
Nintendo zatvara eShop za 3DS i Wii U igre, što praktički briše trag katalogu igara gotovo zauvijek. 3DS nije bio popularan kao njegov prethodnik DS, a Wii U nije bio na razini Wiija, ali su i dalje imali neke vrhunske igre. Sada će sve one pasti u zaborav, a nitko neće imati priliku uopće otkriti neke od tih dragulja.

Jasno nam je da sve ove igre zauzimaju određeni prostor na Nintendovim diskovima, vjerojatno im je održavanje sve skuplje, ali kompanija je poznata po svojoj odlučnosti u borbi protiv ilegalnih ripova i ROM-ova njihovih igara. Razumijemo da vole zaradu, ali ne razumijemo zašto će radije pustiti igre da umru nego da se igraju negdje u divljini.

Nintendov eShop se gasi 27. ožujka. Nintendo tvrdi kako će igrači „u doglednoj budućnosti” imati pristup igrama koje već posjeduju. Pitanje je kad će i to krepati.

Neke igre će biti dostupne preko Switcha ako ste pretplaćeni na Nintendo Switch Online, ali što sa 3DS-om i Wii U-om? Već smo spomenuli kako prodaja tih konzola nije bila bajna, vjerojatno ni ne poznajete nikoga tko ih posjeduje, ali ti gejmeri postoje i oni bi htjeli pristup igrama.

Velik broj igara je bio dostupan samo u digitalnom obliku na eShopu, gotovo 1000 igara će nestati.

Jirard Khalil se naziva „komplecionistom”, a kupio je 1.2 terabajta Wii U igara i 267 gigabajta 3DS igara i ostalih materijala za 3DS. Trebalo mu je gotovo godina dana da završi ovaj proces — što znači da je spreman za ovaj smak svijeta.

Za ovaj pothvat je potrošio nešto manje od 23 tisuće dolara. Sredstva je skupio sponzorstvima i donacijama. Ako vas zanima cijeli proces, možete pogledati video ispod.

Čitavu kolekciju će donirati Fondaciji za povijest video-igara, neprofitnoj organizaciji posvećenoj prezervaciji povijest video-igara. Zanima nas hoće li ga Nintendo tužiti. Ne bi nas čudilo.