Mix

Otplatio hipoteku kladeći se na Eurosong

Eurovizijska pozornica
Eurovizijska pozornica Foto: Shutterstock
Profesionalni eurovizijski kockar Daniel Gould 2018. odlučio je ozbiljno podebljati svoj ulog pa se okladio ni više, ni manje nego na svoju kuću. Hoće li pobijediti Izrael ili Cipar postalo je pitanje njegove budućnosti, piše BBC.

Gould se prije toga kladio na Euroviziju, Eurosong – kako hoćete – skoro deset godina. Oduvijek je bio fan, ali tek 2004. skužio je da to može biti prednost i za njegov novčanik. To je pak bila godina kada je u to natjecanje uvedeno polufinale.

Naš je protagonist tada zaključio da će neke zemlje gotovo sigurno dobiti dovoljno bodova publike, tj. dijaspore koja glasa za svoje domaće, da se kvalificiraju za finale. Tipa Turci u Njemačkoj glasat će za Tursku, a bome će i Rumunji u Italiji glasati za Rumunjsku.

Zato je pametnjaković Gould napravio velike oklade na pjesme koje se kvalificiraju, a koje su imale niske kvote. Izračunao je da su te oklade praktički sigurna stvar – i to se ispostavilo točnim.

Pobjede su se nizale, ali šlag na tortu došao je 2009. godine kada se okladio da će pjesma Fairytale Norvežanina Alexandera Rybaka pobijediti na natjecanju. Dobit je na kraju isplatila hipoteku na njegov stan u Kentish Townu na sjeverozapadu Londona.

Bila je to prekretnica te je odlučio napustiti posao profesora povijesti i baciti se na “full time” poziciju eurovizijskog kockara.

Živio je i disao Euroviziju, svake godine, mjesecima – analizirao je trendove, istraživao izvođače, pratio glasine na opskurnim forumima za rasprave. Proučavao bi koeficijente koji se neprestano mijenjaju na raznim tržištima, od pobjednika preko prvih deset do polufinalnih kvalifikacija.

Zatim bi trgovao eurovizijskim okladama kao što brokeri trguju dionicama, pokušavajući predvidjeti promjene u raspoloženju. Nije to bilo kompulzivno kockanje – to je bio neumorni, naporni rad i žestoka kalkulacija.

Svake je godine, prije Eurovizije, posuđivao novac u odnosu na vrijednost svog stana i svake bi godine, nakon Eurovizije, vratio taj novac nazad.

U tipičnoj bi godini osvojio oko 50 tisuća funti i potrošio ih na putovanja svijetom. Kako su njegove dvije ljubavi bile putovanje i Eurovizija, Gould je praktički živio svoj san.

Međutim, svakoj lijepoj priči mora doći kraj. Tako je 2018. mislio da ciparska pjesma Fuego, Eleni Foureire – nema šanse. Mjesecima se kladio protiv toga. Istovremeno – uvelike se kladio na neobičnu izraelsku pjesmu izvođačice Nette – Toy. Mislio je da je to baš ono nešto za čime će eurovizijska publika poludjeti.

Nakon što je emitirano polufinale, shvatio je da se za*ebao jer se gledateljima ipak svidio Cipar.

Morao je nekako spasiti situaciju pa je svoje potencijalne gubitke odlučio smanjiti klađenjem na Cipar u zadnjem trenu!

Ali Fuego je zapalio sve i omjeri su se prebrzo promijenili da bi Daniel mogao na vrijeme dobiti svoje oklade. Na njegov užas, ostao je suočen sa stvarnim rizikom financijske katastrofe. Pa se ti kladi.

Koji je to stvarni rizik? Pa lik cijelo vrijeme radi istu stvar, zalaže svoj stan. Ako Cipar pobijedi – što se sada činilo strašno vjerojatnim – morat će prodati svoj stan.

Sreća ga je i ovaj put pos*ala beskrajno i Izrael je ipak pobijedio te godine. Gould je opet profitirao.

Jedina stvar koju izgleda nije mogao predvidjeti – jest tumor koji mu je otkriven tek posmrtno. Zbog njega je umro tijekom jednog od svojih putovanja 2018. u dobi od 43 godine. Tužan kraj za kralja Eurosonga.