Mix

Ova aplikacija olakšava partijanje za sve cijepljene. Potencijalno postoji i jedan problem

CovidGo
CovidGo Foto: Dnevnik.hr
Počinje ljetna sezona, događaja je sve više, a najavljuju se i različiti festivali. Pohođenje čitavog niza događanja bi mogla olakšati mobilna aplikacija CovidGO.

Uz pomoć QR koda s ove besplatne aplikacije će organizatori moći provjeriti ima li osoba potvrdu da je cijepljena, testirana ili da je preboljela koronavirus.
Dnevnik.hr piše kako aplikacija ne sadrži nikakve osobne podatke o građanima vidljive drugim strankama već samo čita podatke iz QR koda. Ako je potvrda valjana, ekran prikazuje zelenu boju, a ako potvrda nije valjana, ekran će se zacrveniti.

Bilo je i pokušaja krivotvorenih PCR testova pa se javilo i pitanje može li netko doći na događaj s tuđim mobitelom – a samim time i tuđim QR kodom. Iz Civilne zaštite odgovornost stavljaju na organizatore koji bi trebali organizirati službe koje nadziru ulazak na događaje. Ovo bi mogao biti potencijalan problem, odgovornost bi bila na zaštitarima koji bi trebali provjeravati identitet posjetitelja događaja uvidom u osobne iskaznice.

Aplikacija je zasad dostupna samo na Appleovom App Store, a očekuje se uskoro dostupnost i u Googleovoj trgovini aplikacijama.

Više informacija o ovoj aplikaciji potražite na stranici Dnevnik.hr.