Mix

Ova četiri znaka nagovještaju kako se vaša veza bliži kraju

mladi par odlazi u zalazak sunca u prirodi držeći se za ruke
mladi par odlazi u zalazak sunca u prirodi držeći se za ruke Foto: unsplash.com
Veze i odnose često je teško razumjeti i možda imate osjećaj da vaša ide u dobrom smjeru, no to nije tako. Ne bojte se, jer očito postoje četiri znaka koji pokazuju da se vašoj vezi možda bliži kraj.

Američki psiholog i profesor dr. John Gottman bračni je stručnjak koji je opisan kao „lik koji može predvidjeti razvod s više od 90 posto točnosti“, prenosi nam LADBible.

Psiholog i njegov tim s instituta Gottman vidjeli su tisuće parova kako se svađaju u njegovom laboratoriju, što je rezultiralo njihovom identifikacijom četiri ključna ponašanja koja ukazuju na to da je razvod ili raskid na pomolu.

Istraživanje dr. Gottmana pokazalo je da su četiri znaka prisutna bez pokušaja da ih se popravi, parovi se razvode u prosjeku 5 do 6 godina nakon vjenčanja.

Koja je to četiri znaka, na koja treba obratiti pozornost, istaknuo dr. Gottman? Oni glase ovako Kritika, Prezir, Defenzivnost i Oprečnost.

Kritika

Ovaj se znak može definirati kao iznošenje pritužbe zbog nedostatka u partnerovoj osobnosti, čime se njegovoj osobnosti pridodaje negativna osobina.

Prezir

Prezir je možda i najveći znak razvoda, dr. Gottman kaže da se to mora eliminirati kako bi brak dugoročno funkcionirao. Sve izjave koje dolaze s pozicije superiornosti mogu ukazivati ​​na prijezir.

Defenzivnost

Defenzivnost je samozaštita u obliku „nevine žrtve“, što također može biti pokušaj zaustavljanja očekivanog napada partnera.

Oprečnost

To u konačnici znači emocionalno povlačenje iz interakcije, što postaje problem kada slušatelj u govoru ne daje uobičajene signale koji pokazuju da su angažirani. Ove navike mogu značiti da veza nije krenula u pravom smjeru, ali moguće je primijetiti ih i pokušati ih popraviti, što može biti korisno.

Savjetnica za odnose i voditeljica kliničke službe u Relateu, Dee Holmes, kako nam prenosi LADBible, govorila je o pozitivnim stranama rješavanja ovih problema.

Prva stvar koju biste trebali učiniti je razmisliti o tome što vas u vezi čini da se tako osjećate. Dee predlaže pitanja poput „Jeste li ljuti, frustrirani, iziritirani? Kada ste se počeli tako osjećati? U kojim se situacijama tako osjećate? Što bi vas učinilo sretnijim?“.

Objasnila je da se tako možemo ponašati kako bismo izbjegli ranjivost, jer je pravo rješenje za probleme u braku povezano s izražavanjem svog mišljenja, kada se možda osjećamo manje samouvjereno i sigurno.

Dee preporučuje da kažete „Osjećam se uzrujano zbog toga“, umjesto da prvo svaljujete krivnju na drugu osobu. Ovo bi trebalo pokrenuti otvorenije razgovore s vašim partnerom, iako se preporučuje da posjetite savjetnika ako problemi potraju.

Dee je istaknula kako trebamo primijetiti i osvijestiti ove problema, te o njima razgovarati ako mislimo imati pravilan i dugotrajan odnos.