Mix

Ovaj iznenađujući znak pokazuje da možda imate „psihopatske“ sklonosti

muškarac kod psihijatra na kauču kako se drži za glavu
muškarac kod psihijatra na kauču kako se drži za glavu Foto: unsplash.com
Jeste li ikada pomislili da ste možda psihopat? Prema novoj studiji, postoji iznenađujući znak da možda imate „psihopatske“ sklonosti.

Iako se pojam psihopat često koristi, to nije službena dijagnoza, već neformalni izraz koji se često koristi za stanje koje se naziva antisocijalni poremećaj osobnosti (ASPD).

Kako nam prenosi UNILad, „Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, 5. izdanje (DSM-5) ne navodi psihopatiju kao službenu kliničku dijagnozu. Prava definicija psihopata u psihijatriji odnosi se na nekoga s ASPD-om“ objašnjava dr. Prakash Masand, psihijatar i suosnivač Centara psihijatrijske izvrsnosti.

„ASPD opisuje stanje obilježeno obrascima taktike manipulacije i zlostavljanja drugih.“. Znakovi psihopatije uključuju nesposobnost razlikovanja dobrog od lošeg, nedostatak empatije, sklonost manipuliranju drugima i nepoštivanje društvenih normi.

Psihopate je teško uočiti, a mnogi mogu uključiti šarm i uklopiti se, ali istraživači su sada pronašli neočekivani znak da bi netko mogao imati psihopatske sklonosti.

U studiji iz 2016. istraživači sa Sveučilišta u Innsbrucku u Austriji istraživali su preferencije okusa kod 953 Amerikanca. Uključene su upitali o njihovoj sklonosti slatkoj, kiseloj, slanoj i gorkoj hrani i piću.

Ista grupa je potom morala odgovoriti na četiri različite ankete o osobnosti koje su analizirale njihove antisocijalne crte ličnosti. Osobine koje su izmjerene u revolucionarnoj studiji bile su psihopatija, narcizam, agresija i sadizam.

Sažetak studije, kako nam prenosi UNILad, glasi „Dva uzorka američke zajednice iz SAD-a sami su prijavili svoje preferencije okusa koristeći dvije komplementarne mjere sklonosti i odgovorili na niz upitnika o osobnosti koji procjenjuju makijavelizam, psihopatiju, narcisoidnost, svakodnevni sadizam, osobinu agresivnosti i pet velikih čimbenika osobnosti.“

Rezultati su bili prilično iznenađujući. „Rezultati obje studije potvrdili su hipotezu da su preferencije gorkog okusa pozitivno povezane sa zlonamjernim osobinama ličnosti, s najjačom vezom sa svakodnevnim sadizmom i psihopatijom“, navodi se u studiji.

Iako su istraživači upozorili da su istraživanja koja povezuju preferencije okusa s osobinama ličnosti „još uvijek u ranoj fazi“ i da su „dokazi još uvijek rijetki“. Također, neki stručnjaci nisu baš uvjereni da postoji značajna veza između ljubavi prema gorkoj hrani i psihopatskih sklonosti.

Predavačica s Australskog katoličkog sveučilišta Megan Willis, koja nije bila povezana s pričom, dala je svoje stručno mišljenje o toj poveznici. Kako nam prenosi UNILad, napisača je kako „Jedino što je ova studija otkrila, bila je slaba pozitivna veza između psihopatije i opće sklonosti gorkim stvarima. Po mom mišljenju, ova veza je zanemariva u usporedbi s drugim, dobro utvrđenim prediktorima psihopatije, kao što su geni ili spol osobe.“.

Tako da to što volite ili ne volite gorko je samo gorka pobjeda, ali možete biti sigurni da vas to ne čini psihopatom. Ili možda čini?