Mix

Poboljšajte svoje zdravlje uz par jednostavnih koraka, stručnjaci savjetuju

Koraci do zdravlja
Koraci do zdravlja Foto: Canva
Često razmišljamo o tome kako unaprijediti svoje zdravstveno stanje, no nažalost, mnogi od nas zastanu na razmišljanju.

Ako se i odlučimo za promjenu, ona nije dugoročna, već zbog nerealističnih ciljeva ubrzo odustajemo. Međutim, stručnjaci ističu da čak i male promjene u svakodnevnim navikama mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje.

Prema Augusti Gray, poznatoj nutricionistici, često upadamo u zamku mentaliteta „sve ili ništa“ koji može negativno utjecati na naše ponašanje, prenosi theguardian.com.

Ona naglašava da se proces prelaska na zdraviji životni stil može započeti malim, postupnim koracima umjesto radikalnim promjena ma koje su često neodržive. Prijelaz na zdraviji način života ne mora biti naporan.

Posavjetuj se sa stručnjakom

U kombinaciji s redovitim medicinskim pregledima, savjetovanje sa stručnjacima stvara cjelovit pristup očuvanju zdravlja. Rano prepoznavanje potreba za promjenom životnih navika, uz podršku iskusnih stručnjaka, može vam olakšati proces prilagodbe i povećati vjerojatnost uspješnog održavanja novih, zdravih rutina.

Stručnjaci, poput nutricionista, fizioterapeuta ili psihologa, mogu vam pružiti personalizirane smjernice i podršku prilikom uvođenja pozitivnih promjena. Ovakav individualni pristup uzima u obzir jedinstvene potrebe svake osobe, a tijekom dogovora možete postaviti realne i personalizirane ciljeve koji će odgovarati vama i vašem stilu života.

Uravnotežena prehrana

Manji unos hrane nije rješenje ako želite poboljšati svoje zdravlje. Gut health, odnosno zdravlje crijeva, odličan je prioritet za početak zdravijeg života. Pravilna prehrana pozitivno utječe na mikrobiom bilijuna bakterija u našem probavnom traktu, što može značajno poboljšati na naš imunološki sustav, kožu i emocionalno stanje, tvrdi Gray. Raznovrsna prehrana bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama osigurava potrebne hranjive tvari koje podržavaju različite funkcije organizma.

Ne opterećuje se pogreškama

Pozitivan unutarnji dijalog presudan je tijekom uvođenja životnih promjena. Nema potrebe razbijati glavu zbog eventualnih pogrešaka jer one predstavljaju priliku za učenje i rast. Umjesto shvaćanja pogrešaka kao neuspjeh, gledajte na njih kao na dragocjene lekcije. Svaka pogreška pruža vam priliku za bolje razumijevanje vlastitog tijela i potreba. Iako se pogriješili, koncentrirajte se na sve što ste do sad uspjeli napraviti.

Mentalno zdravlje

Aspekt mentalnog zdravlja često je zanemaren u svakodnevici ubrzanog i globalnog društva, a jednako je važan za uvođenje pozitivnih promjena životnih navika. Stres, anksioznost i depresija mogu značajno otežati proces prilagodbe na nove navike.

Zato je važno posvetiti pažnju svojem emocionalnom stanju tijekom ovog putovanja prema zdravijem životu. Planiranje vremena za sebe, bilo da je to vrijeme za opuštanje ili aktivnosti koje volite, može pridonijeti ukupnom emocionalnom blagostanju i fizičkom zdravlju.

Gray između ostalog ističe i važnost osobne unutarnje motivacije koja će vam pomoći da promjene učiniti dugotrajnim. Npr. ako želite poboljšati svoju prehranu, dobro razmislite što vas na to potiče i koji je vaš primarni cilj. Vizualizacije tih unutarnjih motivacija dovesti će vas do željenih ciljeva.

Važno je razumjeti da ne morate početi s velikim koracima i mentalitetom „sve ili ništa“ kako bi unaprijedili svoje zdravlje. Mali koraci i poboljšanje svakodnevnih navika mogu imati značajan utjecaj na vaše mentalno i fizičko zdravlje.