Mix

Pogledajte kako je nastala snimka požara na Eiffelovom tornju: Prvi put je objavljena prije pola godine

Lažne snimke požara
Lažne snimke požara Foto: Screenshot/TikTok/@ghorba2100/Canva
Snimke i fotografije jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija izazvale su lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Naime, posljednjih dana, diljem raznih internetskih platformi, počele su se širiti snimke požara na Eiffelovom tornju. Nakon što su kod nekih korisnika izazvale paniku, ipak je potvrđeno da su snimke lažne, a obožavana turistička atrakcija još uvijek netaknuto krasi Pariz.

Nedugo nakon što su snimke proširile društvenim mrežama, korisnici koji nisu shvatili da se radi o lažnim snimkama, nastalim uz pomoć alata umjetne inteligencije i CGI-a (računalno stvorene slike), popularizirali su oznaku #prayforparis, tj. „molite se za Pariz“.

Bolji pogled na snimke ukazuje na činjenicu da su lažne, jer svaka fotografija i video izgledaju potpuno drugačije. Prva snimka objavljena je u nedjelju 21. siječnja 2023. godine, a neke od njih skupile su više od 8 milijuna pregleda na TikTok platformi.

Karte za obilazak još uvijek su dostupne za prodaju na službenim stranicama Eiffelovog tornja, a turističke turneje i dalje funkcioniraju po normalnom rasporedu, prenosi The Local France.

Originalni video objavljen je prije šest mjeseci, a u opisu je naznačeno da je snimka kreirana s pomoću CGI-a.

@verifythis Real story behind viral video of Eiffel Tower on fire. #CGI #Paris #EiffelTower #factcheck #greenscreenvideo #greenscreen ♬ One Night – Frank Bramble & Slip.stream

Taj video sada je objavljen na TikToku, no paniku je izazvala činjenica da je profil tvrdi da snimka nije lažna. Ostatak fotografija i videozapisa nastali su s pomoću alata umjetne inteligencije.

Ukratko, lažne snimke požara na Eiffelovom tornju, unatoč svojoj viralnosti, brzo su razotkriven, a ovaj incident naglašava važnost regulacije društvenih medija i mreža, pogotovo kada se radi o neistinitim informacijama i lažnim vijestima koje stvaraju paniku.