Mix

Ponovno se snima Babylon 5, SF serija koja je u devedesetima proslavila hrvatsku glumicu

Babylon V
Babylon V Foto: Youtube Screenshot
CW je mreža koja nam je nekoć pružala One Tree Hill i Gossip Girl, ali ih po novijem pamtimo po Arrowverseu, svemiru isprepletenih serija napravljenih prema DC-jevim stripovima. Čak se usudimo reći da Greg Berlanti, njuška iza tih serija više kuži stripove nego većina ljudi iz studija zaduženog za filmska DC izdanja. Da, CW se ne šali. Sada žele reboot Babylona 5, a mi itekako podržavamo. CW znači i veći budžet, znatno veći od onog koji je originalna serija imala.

SF klasik iz devedesetih, Babylon 5 je bio serija koja je pratila budućnost čovječanstva te susret s brojnim izvanzemaljskim civilizacijama. A što je zapravo Babylon 5? Babylon 5 je bio svemirska postaja za diplomaciju, pregovore među civilizacijama, ali i spletke. Serija je imala kvalitetan zaplet, a za razliku od brojnih TV serija iz devedesetih – autori su izabrali predstaviti ogromnu priču koja se pripovijedala kroz sezone umjesto tada klasičnog proceduralnog “jedna epizoda, jedna priča” TV pristupa. 5 sezona, sedam TV filmova… Nije mala stvar. Jasno nam je da Babylon 5 nikad neće biti velik kao Star Trek (koji je očito bio inspiriran Babylonom za Deep Space Nine), ali i dalje ima kultni status među nekim SF fanovima.

Bili smo klinci, a nismo ni znali da u ovoj seriji glumi Hrvatica, tek kasnije smo to otkrili.

Mira Furlan je i prije Babylona 5 glumila u filmu koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu – Kusturičin film Otac na službenom putu, ali dobila je legije i legije fanova iz čitavog svijeta tek nakon što je glumila Delenn, ambasadoricu Minbarija u Babylonu. Drago nam je da se Babylon 5 vraća u nekom obliku, a taj oblik neće biti nastavak priče nego novi početak.

Iza reboota stoji J. Michael Straczynski, kreator originalne serije. To bi mogao biti dvosjekli mač – originalni autor ima viziju i može donijeti puno toga, ali TV krajolik se znatno promijenio od 1998. godine kada je Babylon 5 završio s emitiranjem. Što možemo sa sigurnošću očekivati? Da će svi glumci biti super-hot. Čak i izvanzemaljci. Ipak je to CW mreža.