Mix

Povijesni most se rastavlja kako bi jahta Jeffa Bezosa od pola milijarde dolara mogla proći

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Bezobrazno bogatstvo nije kada parkiraš svoj BMW gdje god poželiš, koliko god si neki macani to tepali. Bezobrazno bogastvo je uklanjanje povijesnog mosta kako bi rijekom prošla tvoja skupa jahta visoka 40 metara.

Upravo to si je riješio Jeff Bezos. Ne baš on osobno, ali je njegova jahta zaslužna za pokretanje ove inicijative. Jahta se gradi u blizini Rotterdama, a most će trebati djelomično razmontirati kako bi jahta nakon izgradnje isplovila u međunarodna mora.

Most Koningshaven u Rotterdamu je izgrađen sada već davne 1878. godine, nacisti su ga bombardirali tijekom Drugog svjetskog rata pa je nakon toga i obnovljen. Bezosa nije briga. Bio je u svemiru, on vidi “the big picture”, njegova jahta od 485 milijuna dolara se treba provozati rijekom. Njegova jahta dolazi s još jednom manjom jahtom – koja ima i prostor za slijetanje helikoptera.

Guardian piše
kako je most obnovljen i 2017. godine, u njega je uložen novac građana, obećano je da ga se više neće dirati. Ali evo… Bezos ima drukčije planove. Izgradnja jahte je sigurno donijela neki novac i radna mjesta, ali građani su nezadovoljni. Možda im dostave Amazon Primea ne stižu dovoljno brzo.