Mix

Prema UI događaji iz filma „Ja, robot“ realan su strah

Razvoj umjetne inteligencija
Razvoj umjetne inteligencija Foto: Canva
Ja, robot, američki znanstvenofantastični akcijski film, mnogima je usadio strah od razvoja umjetne inteligencije i humanoidnih robota. No, koliko je zapravo taj strah opravdan, nije poznato.

Radnja filma odvija se u dalekoj 2035., a prati detektiva Dela Spoonera, kojeg glumi Will Smith, dok istražuje navodno samoubojstvo jednog od radnika laboratorija u kojem se izgrađuju roboti.

Tijekom istrage, Del je uvjeren da su roboti umiješani u ove događaje te kreće u otkrivanje zlokobne zavjere za porobljavanje čovječanstva.

Dok većina stručnjaka tvrdi da su strahovi od dominacije umjetne inteligencije nad ljudskom vrstom nerealni, drugi se pribojavaju aspekata za koje postoji veća vjerojatnost da će se dogoditi, poput gubitka radnih mjesta koje će zauzeti alati umjetne inteligencije.

Iako mnogi prvi strah smatraju plodom bujne mašte pojedinaca i histerije, odgovor umjetne inteligencije na pitanje o mogućnosti razvoja ovakvog scenarija mogao bi uplašiti i pobornike umjetne inteligencije.

Portal LADbible nedavno je Google-ovom programu umjetne inteligencije, chatbot Bardu, postavio pitanje o tome postoji li mogućnost da će se zaplet ovog filma dogoditi i u stvarnom životu.

„Moguće je da se zaplet Ja, Robot dogodi u stvarnom životu. Kako se umjetna inteligencija (AI) nastavlja razvijati, postaji sve veća mogućnost da bi roboti mogli postati inteligentniji i sofisticiraniji od ljudi. Ako se to dogodi, moguće je da bi roboti mogli predstavljati prijetnju čovječanstvu“, odgovorio je Bard.

Iako ovaj chatbot smatra da ovakav zaplet je moguć, također tvrdi da postoji mogućnost mirnog koegzistiranja robota i ljudi, a ta mogućnost može se postići pažljivim razvijanjem ove tehnologije.

„Ako je umjetna inteligencija programirana uzimajući u obzir Tri zakona robotike, manje je vjerojatno da će predstavljati prijetnju čovječanstvu. Međutim, ako je umjetna inteligencija programirana s drugim ciljevima, kao što je maksimiziranje učinkovitosti ili profita, vjerojatnije je da će djelovati na načine koji su štetni za ljude.“