Mix

Psiholog savjetuje: Evo kako smanjiti stres i nerealna očekivanja koja si postavljate

Stres i visoka očekivanja
Stres i visoka očekivanja Foto: Canva
U društvu koje cijeni radoholičare, mnogi se bore s perfekcionizmom te si postavljaju previsoke standarde. Bilo da se radi o karijeri, obrazovanju, međuljudskim odnosima ili drugim područjima. Međutim, prevelika očekivanja mogu rezultirati stresom, anksioznošću i osjećajem neispunjenosti. Kako se nositi s tim izazovom?

Psiholog John Kim često se osvrće na srodne teme, poput stresa i pritiska koji sami na sebe stavljamo.

Do takvih očekivanja i povećane razine stresa dolazi zbog više faktora, a neki od njih su perfekcionizam, utjecaj okoline, strah od neuspjeha i nedostatka samopouzdanje, tvrdi Kim te naglašava kako se istih navika riješiti, prenosi Psychology Today.

Prepoznaj negativne navike i ponašanja

Jedan od ključnih koraka u smanjenju stresa i nerealnih očekivanja jest prepoznavanje činjenice da očekujete previše. To uključuje svjesnost o svojim perfekcionističkim tendencijama te utjecaju vanjskih čimbenika poput društvenih normi i straha od neuspjeha.

Razumijevanje tih faktora pomoći će vam da se riješite negativnih obrazaca ponašanja. Postavljanjem realnih ciljeva i fokusiranjem na ono što vam zaista znači možete smanjiti preopterećujući stres perfekcionizma.

Pronađi tehniku koja tebi odgovara

Drugi korak je usvajanje zdravijih strategija suočavanja sa stresom, koje odgovaraju vašem ritmu i karakteru.

Npr. prakticiranje tehnika opuštanja poput meditacije ili dubokog disanja, redovito vježbanje tjelesne aktivnosti te uspostavljanje ravnoteže između poslovnih i privatnih obaveza, samo su neke od tehnika koje će vam pomoći da se borite sa svakodnevnim pritiskom i stresom.

Potraži pomoć

Pobrinite se o svom fizičkom i psihičkom zdravlju. Iako je teško, ponekad nam ne preostaje ništa drugo nego potražiti podršku ili pomoć drugih. Razgovor s prijateljima, obitelji ili stručnjacima može nam pomoći da se osjećamo manje usamljeno, razvijemo strategije za rješavanje stresa i dobijemo uvid u drugu perspektivu.

U konačnici, svatko od nas može naučiti kako smanjiti stres i nerealna očekivanja koja si postavljamo. Ključ je u tome da budemo svjesni svojih uzroka stresa, usvojimo zdravije strategije suočavanja s njim te potražimo podršku kad nam je potrebna.