Mix

Psihologinja otkriva 6 znakova upozorenja kako je strast prešla granicu s opsesijom

Let it go natpis napisan kockicama sa slovima
Let it go natpis napisan kockicama sa slovima Foto: unsplash.com
Hobi ili neka aktivnost, koja pomaže da nam brže prođete vrijeme u onim trenutcima dosade, zna pružati osječaj iskrenog uživanja. Bilo da je to igranje videoigara, uživanje u sportu ili nešto malo nekonvencionalnije, svi imamo svoje omiljene aktivnosti koje volimo raditi.

Međutim, uvijek postoji rizik da stvari koje volimo prerastu u opsesiju, a isto tako postoji i hrpa znakova upozorenja na koje bismo trebali paziti. Znakovi koji upozoravaju da ste prešli u opsesivno ponašanje nisu uvijek očiti, rekla je psihologinja dr. Perpetua Neo, za DailyMail.

Važno je ne miješati opsesiju i normalne, zdrave interese, rekla je dr. Neo, ističući da se riječi opsjednutost i ovisnost pretjerano koriste. Rekla je „Ljudi će reći da ste ovisni, opsjednuti, kompulzivni. Vrlo je lako etiketirati nekoga tko ima novi interes ili je dio nečega što voli.”. Dr. Neo ističe da kada hobi „pređe granicu s opsesijom, često se radi o potiskivanju drugog osjećaja kao što je tuga.

Ipak nije sve tako jednostavno, zato je doktorica izdvojila šest pojedinačnih znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju.

To vam je prva stvar na pameti kad se probudite ujutro.

Prvi znak kojeg je doktorica istaknula jest kako vam je omiljeni hobi ili aktivnost prva stvar koju učinite kada ujutro otvorite oči. „Možda je prva stvar koju ujutro učinite pomisliti ‘Moram se probuditi da vidim gdje sam na ljestvici s rezultatima ​​ili moram obaviti X aktivnost koja se odnosi na hobi.“ rekla je.

Odjeća povezana s vašim hobijem

Sljedeće je da počnete nositi odjeću povezanu s vašim hobijem, jer bi to moglo biti pokazatelj da vam hobi postaje prevladavajući fokus.

Sanjanje hobija

Još jedan znak da je vaš prethodno zdravi hobi možda prešao granicu u opsesiju je da sanjate o tome. „Što se vaše navike više pojavljuju, to više vaši moždani putevi postaju sve jači i jači, tako da zadire u vaše snove, u vaše misli”, rekla je dr. Neo.

Odgađanje druženja zbog hobija

Odgađanje društvenih događanja kako biste mogli odvojiti više vremena za svoj hobi, još je jedan jasan znak upozorenja, smatra dr. Neo i govori „Umjesto da samo stvorite prostor za njega, počinjete zapostavljati druge zadatke, ljude i životne odgovornosti, kako biste dali prostora hobiju“.

Prestali ste prati zube

Ovaj je znak možda najočitiji znak da vaš hobi prelazi u opsesiju, a to je prestanak pranja zubiju. To se poklapa s odricanjem nekih osnovnih stvari u životu, što sugerira da je hobi štetan, ističe dr. Neo.

Koristite ga za bijeg od stvarnosti

Posljednji znak je, kako tvrdi doktorica Neo, jasan znak da je vaš hobi nezdrav, a to je činjenica da ga često koristite kao bijeg od stvarnosti, što objašnjava „Kad nešto samo pruža olakšanje, bijeg od svijeta, onda to često nije baš zdravo“.